2024. április 24., szerda

Digitális technika az ülésteremben

A jövőben korszerű számítástechnikai rendszer segíti a 41 tagú topolyai községi képviselő-testület munkáját

A pályázatot az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium írta ki a közelmúltban, a nyertes beadvány együttműködési szerződését Kislinder Gábor topolyai községi elnök csütörtökön látta el kézjegyével Belgrádban.

Egyelőre kézfelemeléssel, a jövőben gombnyomással voksolnak majd a topolyai képviselő-testület ülésén (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Egyelőre kézfelemeléssel, a jövőben gombnyomással voksolnak majd a topolyai képviselő-testület ülésén (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A községi képviselő-testület üléseinek digitalizálása számításaink szerint körülbelül 5 millió 100 ezer dinárba kerül, a minisztérium pályázatán 4 millió 600 ezer dináros támogatást nyertünk, a különbség előteremtése a mi feladatunk. A napokban megjelenik a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési pályázat – hallottuk Kislinder Gábortól, aki rámutatott arra, hogy az úgynevezett Mikro voks szavazórendszer digitális berendezésnek köszönhetően más lesz a jövőben az ülések menete.

– Ezentúl a jó minőségű hangfelvevő és hangleadó eszközökkel üzemelő rendszer a szavazatokat pár pillanat alatt összeszámolja, és az eredményt kimutatja egy mindenki előtt látható felületen, illetve az ülés elnöklőjének a számítógépén. Az igen, nem, illetve a tartózkodó válaszok aránya rögtön kiértékelődik, továbbá az elektronikus jegyzőkönyvben automatikusan rögződik és archiválódik. Mindez digitálisan és jobb minőségben, a mai kor elvárásainak megfelelő menetben. Amellett, hogy rengeteg időt megtakarítunk, talán a visszavezethetőbb munkafolyamatnak köszönhetően egy csomó felesleges vitát is el tudunk így kerülni. A technológiának köszönhetően a szimultán fordítás hangminősége is javul majd. Az elképzelések szerint a képviselők a jövőben névre szóló szavazó- és mikrofonos egységgel rendelkeznek majd, a helyükről tudják elmondani a hozzászólásukat, illetve automatikusan ellenőrizhetővé válik a képviselői jelenlét, ami megkönnyíti az ülés levezetését. Persze bizonyos beszámolók és a vendégek felszólalási helye továbbra is az erre előirányozott pulpitus marad – mondta el a községi elnök, aki emlékeztetett, hogy a szavazás eddig kézfeltartással történt az ülések alkalmával, és egy erre kijelölt egyén számolta össze.

– Egy gombnyomással szinte pár másodperc alatt minden kétséget kizáróan megjelenik majd a szavazás eredménye, mint ahogy a határozatképességhez szükséges létszámot is abban a pillanatban meg tudja állapítani az elnöklő, illetve az üléseket rögzítő jegyzőkönyv összeállítását is leegyszerűsíti a rendszer – nyilatkozta Kislinder, majd elmondta, hogy a pályázat lebonyolításának határideje december vége, és a tervek szerint a 2019-es költségvetés vitáját már biztosan az új rendszer segítségével bonyolítják le a képviselők. A munkálatok kivitelezését igyekeznek majd arra az időszakra időzíteni, amikor nem zavarja meg a testületi tevékenység menetét. A községi elnök utalt még arra is, hogy az önkormányzat tervbe vette a terem digitális korszerűsítését, de mivel akadnak más, elsőbbséget élvező feladatok is, például a helyiség hűtés-fűtés rendszere vagy a falburkolat felújítása, a közeljövőben biztosan nem fektettek volna rá nagy hangsúlyt, ha nincs ez a pályázati lehetőség. Külön jóleső érzés, hogy az illetékes minisztérium kiírására az összesen előirányzott körülbelül 40 millió dinárra több mint 100 pályázati kérvény érkezett, és erős mezőnyben, mintegy 50-en kerültek ki nyertesként. Ez pedig Kislinder szerint azt jelzi, hogy a topolyai önkormányzat munkáját pozitívan értékelik a legfelsőbb szinteken.