2024. április 26., péntek

Gyerekzsivaj törte meg a csöndet

A csönd városának nevezett Magyarkanizsán pénteken tartották meg a már hagyományosnak mondható, immáron 11. alkalommal szervezett Gyermekfesztivált.

A testvérvárosi iskolák diákjait is vendégül látó esemény mindig nagy érdeklődést vált ki a gyerekek körében, a pedagógusok részéről pedig hosszas munka előzi meg az áprilisi fesztivált, amelyre már jóval előbb elkezdik összeállítani a jól kigondolt programokat, hogy a diákok úgy tanuljanak, hogy közben szórakoznak és barátkoznak is.

A megnyitón Bíró Edit iskolaigazgató hangsúlyozta, minden gyermekben ott szunnyad a tehetség, a gyermekfesztiválkor az adni akarás érvényesül.

– Tizenegyedik éve a Gyermekfesztivál találkozóhelye a sokféle, mégis hasonló gondolkodású embereknek, akiknek fontos a közösség, a gyermeki érdeklődés, a tehetség ápolása és nevelése – mondta az igazgatónő.

A megnyitón jelen volt Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is, aki örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan összegyűltek, és érezhető az összefogás, a tenni akarás tanárok és diákok között, ami a fesztivált igazi tartalommal tölti meg minden évben.

– Nagyon fontos az önkormányzat számára, hogy a tehetségeket intézményen belül is meg lehessen találni és ki lehessen emelni, hogy mindenki kifejezhesse a benne rejlő tehetséget, akár zenén, akár táncon vagy éneken keresztül.

Ha jó a kedved… volt az idei Gyermekfesztivál mottója és témája, erre asszociálva várták a fotó- és képzőművészeti, valamint irodalmi pályázatokat. A legjobbakból a Zmaj iskola folyosóján kiállítás is nyílt. A diákok énekben, hangszeres zenében, néptáncban, modern táncban, vers- és mesemondásban mutatták meg tehetségüket, de volt egyéb kategória is, amelybe minden belefért, ami a színpadon bemutatható. Az alsós gyerekek számára ügyességi vetélkedőket is szerveztek, míg a fölsősök délután szórakoztató kvízen vettek részt.

Sarnyai Éva pedagógus, egyik szervező elmondta, hogy idén négyszáz diák jelentkezett a színpadi és a pályázati produkciókra.

– A környékbeli iskolákból: Horgosról, Oromról, Törökkanizsáról, Csókáról és az idén először Tiszaszentmiklósról is érkeztek diákok, a testvériskolák képviselői pedig Svilajnacról, Ferencvárosból, Kiskunhalasról, Nagykanizsáról, Sepsiszentgyörgyről és Felsőzsolcáról érkeztek.

A gyermekfesztivál eredményhirdetéssel és este a gyerekek számára szervezett diszkóval ért véget.