2024. március 28., csütörtök

Wenger távozik az Arsenal éléről

Az idény végén, több mint 21 év után távozik az Arsenal labdarúgócsapatától Arsène Wenger vezetőedző. A francia tréner maga jelentette ezt be tegnap, a klub közleményében. „Hosszas mérlegelés után és a vezetőkkel történt egyeztetést követően úgy érzem, ez a megfelelő idő a távozásomra – fogalmazott. – Hálás vagyok, hogy ilyen sok emlékezetes évig szolgálhattam a klubot, amelyet teljes odaadással irányítottam. Szeretném megköszönni a személyzetnek, a játékosoknak, az igazgatóknak és a szurkolóknak, hogy ilyen különlegessé teszik ezt az egyesületet. Kérem a drukkereket, hogy támogassák a csapatot a szezon hátralévő mérkőzésein. Minden Arsenal-szimpatizánst arra kérek, hogy őrizze a klub értékeit. Szeretetem és támogatásom örökké tartani fog.”

A 68 éves Wenger 1996 októbere óta az Arsenal vezetőedzője, s ezzel a londoni egyesület történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő trénere. Az együttessel háromszor nyert angol bajnoki címet (1998, 2002, 2004) és hétszer FA-kupát (1998, 2002, 2003, 2005, 2014, 2015, 2017).

Az utódjáról egyelőre nincs hír.

Fogynak a jegyek a világbajnokságra

Több mint 164 ezer belépő talált gazdára az 57 nap múlva kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokságra a jegyértékesítés harmadik szakaszának első 24 órájában. A FIFA beszámolója szerint egy nap alatt 164 136 jegyet adtak el. A legtöbbet orosz szurkolóknak (87 902 darab), de Argentínában (7740), Mexikóban (6598), Brazíliában (6198), az Egyesült Államokban (5780), Németországban (5181), Peruban (3799), Kolumbiában (3456), Kínában (2930), Egyiptomban (2370) és Indiában (1905) is nagy érdeklődés volt a belépők iránt.

Az utolsó értékesítési szakasz a torna végéig, illetve a készlet erejéig tart. Eddig összesen több mint 1,7 millió belépő talált gazdára. A világbajnokság június 14. és július 15. között lesz 11 orosz város – Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kazany, Szaranszk, Kalinyingrád, Volgográd, Rosztov-Don, Nyizsnyij Novgorod, Jekatyerinburg és Szamara – 12 stadionjában.

Az orosz hatóságok kérésére biztonsági okokból minden szurkoló számára speciális személyazonossági okmányt állítanak ki. Az úgynevezett Fan-ID-t sikeresen tesztelték a tavalyi Konföderációs Kupán.

Rendbontás a török kupameccsen

Súlyos szurkolói rendbontás miatt félbeszakadt a Fenerbahçe–Beşiktaş rangadó, a török labdarúgókupa elődöntőjének csütörtök esti visszavágója. Az ESPN videós beszámolója szerint mindkét csapat drukkerei tettek róla, hogy idő előtt véget érjen a mérkőzés, hiszen például különféle tárgyak bedobálásával rendszeresen megakadályozták, hogy az ellenfél játékosa elvégezze a szögletet. A játékvezető az 59. percben, 0:0-s állásnál szakította félbe a meccset, amikor a Beşiktaş kispadjánál dulakodás kezdődött, ezt kihasználva egy – azóta már letartóztatott – Fenerbahçe-szurkoló fejbe dobta Şenol Güneş vezetőedzőt. A törökök korábbi szövetségi kapitánya súlyosan megsérült, azonnal a földre került, és dőlt a vér a fejéből. A sebet a stadion orvosi szobájában öt kapoccsal kapcsolták össze.

A pályán sem volt békés a hangulat, a Real Madrid korábbi hátvédjét, a 2016-os Európa-bajnoki döntő legjobbjának választott portugál Pepét például a 30. percben kiállították. Csapata, a Beşiktaş a párharc első mérkőzésén házigazdaként 2:2-es döntetlent ért el, de mivel a visszavágót valószínűleg 3:0-s gólkülönbséggel írják jóvá számára, minden bizonnyal ott lehet az Akhisar Belediye elleni döntőben.