2024. április 25., csütörtök

Jó előadás egy rossz világról

Kedden bemutató az Újvidéki Színházban: Hasszán aga felesége

Az Újvidéki Színházban az évad 5. bemutatója előtt lázas próbák folynak. Ljubomir Simović drámája nyomán Urbán András állítja színpadra a Hasszán aga felesége c. ismert balladát.

Béres Márta a Hasszán aga felesége címszerepében a próbán

Béres Márta a Hasszán aga felesége címszerepében a próbán

A Hasszán aga hitvese (Hasanaginica) ballada a magyar irodalomban is ismert. Lénárd Róbert fordította le a Simović-drámát. A dramaturg Vedrana Božinović.

A rendező és díszlettervező Urbán András elmondta, a szláv és a balkáni térségben a Hasszán aga felesége egy mitológiai archetípus a nőről, a női áldozatról, és a határon túl, magyar szempontból mint mitológiai típus nem vált ki rögtön identifikációt. De bárkit megkérdezünk, valamilyen értelemben tudja, mit jelent a Hasanaginica, és hogy identifikálódik vele életének valamely szakaszában. Rendezésében az előadás a jogfosztott nőről szól, arról a jogfosztott emberről, akit mindentől, az anyaságától is megfosztottak, a férfitársadalom szeszélyei miatt.

Urbán András Béres Mártát választotta Hasszán aga feleségének a szerepére, mert úgy gondolta, a művésznő számára nagy kihívás lesz a szerep, mindkettőjük számára pedig az együttműködés egy nem mindennapi környezetben, darabban.

Béres Mártán kívül látjuk még a darabban Huszta Dánielt, Mészáros Árpádot, Figura Teréziát, Banka Líviát, Német Attilát, Pongó Gábort, Sirmer Zoltánt, Gombos Dánielt és Ozsvár Róbertet. A jelmeztervező Milica Grbić Komazec, a zenét pedig Irena Popović Dragović szerezte. Annyit még elárulunk, hogy az előadásban fontos szerepet kap a guzlica, a domború testű, délszláv vonós népi hangsz.

A bemutató április 24-én lesz 19 órakor, repríz pedig április 30-án, valamint május 10-én és 30-án.