2024. április 20., szombat

Költészet, zene és színház

A VM4K második irodalmi estjének vendégei Verebes Ernő és Gruik Ibolya voltak
Verebes Ernő és Gruik Ibolya

Verebes Ernő és Gruik Ibolya

Csütörtökön este Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban Füttyraktár címmel irodalmi estet tartottak. Az est vendégei Verebes Ernő költő, zeneszerző, a budapesti Nemzeti Színház vezető dramaturgja volt, Gruik Ibolya újságíró, szerkesztő beszélgetett vele. A rendezvény folyamán szó esett költészetről, zenéről és színházról, illetve Verebes Ernő ezeken a területeken folytatott szerteágazó tevékenységéről.

– Most már igyekszem nem szétválasztani magamban ezeket a pályákat, inkább egyesíteni. Az pedig, hogy ebből mi jöhet létre, számomra mindig egy nagy titok. Dramaturgként is azt látom, hogy ez a hivatás mennyi mindent egyesít magában, és mennyire különbözőképpen lehet ezt is végezni. Minden úgy kezdődött, hogy, akárcsak mások, én is szükségét éreztem a megmutatkozásnak, ennek kerestem a módját, ami nem feltétlenül a szereplésben nyilvánul meg. Ebbe beleszól az is, hogy melyik az a terület, amelyikhez több közöm van. Vajon a szövegvilág, vagy a zene? A vers és a zene szinte párhuzamosan jött nálam. Korán kezdődött a versírás, a vers számomra mindig is nagyon sokat jelentett. Hasonlóképpen volt a zenével is. Mindig is fütyörésző ember voltam, ezért is adtam a Füttyraktár címet a mai estnek. Dallamokat találtam ki, és ezeket az utcán fütyörésztem, dúdolgattam. Nem tudtam, hogy ez miért van, de ez a fajta zeneiség bennem maradt. A költészet és a zene nálam párhuzamosan haladt. Próbáltam szétválasztani a kettőt, kiválasztani azt az utat, amelyen továbbmegyek, de megmaradt mindkettő. A zene és a szöveg összefüggése hozta talán azt is, hogy színházi utakra lépjek – hallottuk egyebek között Verebes Ernőtől, aki az est folyamán szólt a diákkoráról, az iskolás évekről, Zentáról, a délszláv háborús időkről, továbbá a zeneszerzésről, a zenélésről, a dramaturgi munkáról és a megjelent köteteiről is. A közönség örömére néhány versét is felolvasta.

Ez volt a VM4K második irodalmi estje. Mint Szabó Zsuzsanna kulturális referens elmondta, a VM4K-ban a jövő héten ismét sor kerül egy beszélgetős estre, amely a társadalom, a gazdaság és a kutatás összefonódásáról szól majd, a vendégek pedig Csite András, a Hétfa alapítója és ügyvezető igazgatója, valamint Geambaşu Réka, a Hétfa elemzője, szociológus és antropológus lesznek.