2024. április 23., kedd

Újabb Damaszkusz-közeli régiót hagytak el a lázadók

Újabb térséget hagytak el a szíriai kormányellenes erők a főváros, Damaszkusz közelében a Bassár el-Aszad elnök kormányával kötött megállapodás után.

Kelet-Kalamun térségéből szombaton buszokkal vitték el a felkelőket a polgárháború dúlta ország északi, még mindig lázadókézen lévő részeibe - jelentette a SANA. A szíriai állami hírügynökség szerint a részben radikális iszlamistákból álló csoport tagjai, akik családtagjaikkal együtt távoztak, előzőleg leadták a fegyvereiket.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) tájékoztatása szerint a felkelők és a kormányzat közötti megállapodás az Aszad elnökkel szövetséges Oroszország közvetítésével jött létre.

A megegyezés szakértők szerint újabb győzelmet jelent a szíriai elnöknek, aki egy hete jelentette be, hogy a kormányerők teljesen visszavették az ellenőrzést a lázadóktól a Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gútában. A hadsereg szinte példátlan légi- és szárazföldi offenzíva után hódította vissza a felkelők egyik fellegvárának tartott térséget.