2024. április 20., szombat

Díszfelvonulás és ingyen bab

Hétfőn, április 23-án ünnepséget rendeznek a Szerbiai Katonaság napja alkalmából, a díszfelvonulás után az érdeklődők megkóstolhatják, milyen az igazi katona bableves.

A katonaság közleménye szerint a Szerbiai Katonaság napja alkalmából szervezett rendezvény Újvidéken délelőtt 11 órakor kezdődik, a Szabadság téren, díszfelvonulással, majd a Katonai Akadémia növendékei bemutató gyakorlatot tartanak. A gyakorlat ideje alatt az érdeklődők megtekinthetik a 240. szárazföldi dandár fegyverzetét, amelynek kötelékébe tartoznak a legújabb légvédelmi rakétarendszerek is. Ezt követően, 12.30-kor a Hadseregotthon udvarában (Belgrádi rakpart 9a.) minden polgárnak ingyenes babot kínálnak majd katonáink. A rendezvény előtt szombaton, április 21-én főpróbát tartanak.

A katonaság arra kéri a polgárokat, legyenek türelemmel, mert hétfőn, április 23-án két időpontban, a díszfelvonulás ideje alatt, 15 percre forgalomkorlátozás lesz a Duna utcában és a Belgrádi rakparton.

Újvidéken régebben nem tartottak ebből az alkalomból díszfelvonulást, a katonaság a kaszárnyákban ünnepelte a hadsereg napját. Az első, ilyen fajta díszfelvonulást 2016. október 22-én tartották meg Újvidék felszabadulásának a 72. évfordulója alkalmából – emlékeztet a 021.rs hírportál.

A Szerbiai Katonaság napját a második szerb felkelés kitörésének a napjára emlékezve (1815. április 23., Takovo) ünnepelik, ez lesz az első alkalom, hogy Újvidéken díszfelvonulást rendeznek ebből az alkalomból.

Az illetékesek egyelőre még nem erősítették meg azt a hírt, amely szerint az idén még egy, hasonló katonai díszfelvonulást szerveznek majd, méghozzá novemberben, az első világháború befejezésének 100. évfordulójára, valamint Vajdaság Szerbiához csatolásának az évfordulójára emlékezve.