2024. április 19., péntek

Négyszázötven szabad munkahely

Állásbörzét tartottak a Galleria Hotel átriumában

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézete pénteken a Galleria Hotel átriumában állásbörzét szervezett – negyvenöt munkaadó négyszázötven szabad munkahelyet kínált fel az érdeklődőknek.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek a szabadkai állásbörzén. Ez a harminckilencedik, amit szerveztünk. Az állásbörzének köszönhetően tovább csökken a munkanélküliség. Szabadka jól áll ebben a tekintetben, Kishegyes és Topolya sajnos egy kicsit rosszabbul – mondta a rendezvényen megtartott sajtótájékoztatón Snežana Sedlar, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat vajdasági igazgatója, a Tartományi Képviselőház alelnöke. Hozzátette, hogy Vajdaságban a munkanélküliség 2017-ben 11,9 százalékos volt, de az idén ez az arány hónapról hónapra csökken.

Nemanja Simović, a városi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja a sajtótájékoztatón a foglalkoztatási szolgálat és a város jó együttműködését emelte ki. Mint mondta, az állásbörzék szervezése nagyon hasznosnak bizonyult, sokan épp az ilyen eseményeken találnak munkahelyet. A városi tanács tagja azt is közölte, hogy a kisbajmoki ipari zónában jelenleg 6200 ember dolgozik jelentős külföldi vállalatoknál, s hozzátette, hogy a város felgyorsította az engedélyek odaítélését az új befektetők számára.

A korábbiakhoz képest kisebb volt az érdeklődés (Fotó: Gergely Árpád)

A korábbiakhoz képest kisebb volt az érdeklődés (Fotó: Gergely Árpád)

Dušan Torbica, a foglalkoztatási szolgálat szabadkai igazgatója elmondta, hogy az észak-bácskai körzetben 9500 munkanélkülit tartanak nyilván, ebből 5700-et Szabadkán, s ez az előző évhez képest 12 százalékos csökkenést jelent. Az állásbörzén a legkeresettebb szakemberek a hegesztők, a Cnc géptechnikusok, villanyszerelők és a lakatosok voltak.

Jelena Arambašić Parežanin, a vállalkozók szabadkai képviselője elmondta, hogy a foglalkoztatási szolgálatra partnerként tekintenek, Milan Jerinkić pedig a munkaadók képviseletében közölte, hogy Szabadkán nagy hiány van képzett munkaerőben, főleg az építőipar, a gépjárműipar és a szolgáltatóipar küzd ezzel a problémával.

Az állásbörzén széles kínálat volt munkahelyekből. Voltak vállalatok, amelyek egy-két munkahely betöltésére kerestek dolgozókat, de voltak olyan vállalatok is, főleg a nagyáruházak, amelyek negyven-ötven szabad munkahelyet is meghirdettek.

– Kevés ember jelent meg az állásbörzén, minden évben egyre kevesebb az érdeklődő. Sokan elmennek külföldre dolgozni, ez az oka a gyér érdeklődésnek – panaszkodtak az ATB Sever képviselői. Ez a vállalat egyébként húsz munkahelyet hirdetett meg, főleg elektrotechnikusokat kerestek.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

A foglalkoztatási szolgálat munkatársai külön standot alakítottak ki, és segítettek az önéletrajz megírásában. Többen is igénybe vették a segítséget, a többség azonban felkészülten érkezett az állásbörzére.

– Én mozgáskorlátozott vagyok, a hátam fáj, így nehéz fizikai munkát nem vállalhatok. Sofőri munkát keresek. Két vállalatot szemeltem ki magamnak, ahova beadom majd a pályázatomat. Az állásbörze előtt már néztem a hirdetéseket, több helyre is beadtam a pályázatomat, de nem hívtak vissza, ezért döntöttem úgy, hogy kijövök az állásbörzére – mondta lapunknak Borsos István.

– Én hentes vagyok, de dolgoztam sofőrként és portásként is. 62 éves vagyok, ezért nem bízok abban, hogy felvesznek. Két helyre adtam be a pályázatomat, egyik helyen portást keresnek, a másik helyen sofőrt kis kamionra. Az állásbörzéről azt tudom elmondani, hogy nagyon kevés ember látogatott ki. A legtöbb vállalat hirdeti, hogy már általános iskolai végzettséggel is felvesznek munkásokat, de még is így is kevés az érdeklődő – osztotta meg tapasztalatait Petar Ivković Ivandekić.