2024. április 24., szerda

Új igazgató a megújult egészségházban

Dr. Lévai Szenes Ibolya ismét a Csókai Egészségház élén

Csókán tavaly novemberben a képviselő-testület felmentette tisztségéből a Csókai Egészségház addigi igazgatóját, az adai dr. Tóth Barna Elvirát, aki magánpraxisba kezdett, ezért kérte megbízatásának a visszavonását.

A megüresedett igazgatói posztra a testület november 20-án hat hónapra, 2018. május 15-éig terjedő megbízatással dr. Lévai Szenes Ibolya munkaegészségügyi szakorvost nevezte ki, aki korábban már hat éven át sikeresen végezte az igazgatói teendőket, és erről a tisztségről vonult nyugdíjba. A nyugdíjas szakorvos alkalmazására az egészségügyre jellemző kifejezett szakember-elvándorlás miatt volt szükség.

A doktornő megbízatása lejárta előtt, március közepén az egészségház pályázatot írt ki az igazgatói állás betöltésére. A pályázatra egyedül dr. Lévai Szenes Ibolya jelentkezett. Az egészségház javaslatára az új igazgatót az intézmény alapítója, a csókai önkormányzat nevezi ki. A községi képviselő-testület keddi ülésén négyéves megbízatással jóváhagyta a doktornő kinevezését a Csókai Egészségház élére.

– Tavaly év végéig befejeződött az egészségház gyermekosztályának és a nőgyógyászati részlegének a felújítása, amelynek költségeit a köztársasági nagyberuházásokat finanszírozó iroda állta. Erre a két rendelőnkre 12,8 millió dinárt költöttek, aminek köszönhetően kívül-belül megújult az épület. Befejeződött a fogászati rendelő teljes fölújítása és kibővítése is. Ez az épület több mint száz éve épült a kastélypark mellett. A fogászat fölújítását a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság finanszírozta 7,6 millió dinár értékben. A tetőtér beépítésével nagyobb teret kaptunk, és nemcsak a fogászat számára van benne hely, a munkaegészségügyi rendelő is itt kapott helyet, ahol én rendelek. A tetőtérben irodákat alakítottunk ki a bérelszámolási osztály és a jogászunk számára. Nemcsak a fogászat, hanem a többi fölújított részleg, például a gyerekosztály is új bútorokat kapott az év elején, amire az önkormányzat teremtette elő a pénzt. Két fogászati rendelőnek megfelelő felszerelésünk van, egyik tartalék. Két fogorvos dolgozik váltásra, egyik délelőtt, a másik délután, ezzel kielégítő fogászati szolgáltatást tud nyújtani az egészségház – mondta dr. Lévai Szenes Ibolya, aki hozzátette, hogy az orvos- és nővérelvándorlás ellenére nincs szakemberhiány az egészségházban. A nőgyógyász szakorvos nemrég fejezte be a specializációját, és nyolcéves munkaszerződés köti Csókához.

Az egészségháznak nincs semmilyen tartozása, az önkormányzat is rendszeresen folyósítja a működési támogatást. Ami a fölszerelést illeti, nagy szükség lenne egy új mentőautóra, a meglévőnek már leesik az ajtaja. A tartományi egészségügyi alap ígéretet tett, hogy még az idén egy új 4D-s ultrahangos diagnosztikai készüléket kap a Csókai Egészségház.