2024. március 28., csütörtök

Befutott a Karaván!

Az Irodalmi Karaván a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának figyelemre méltó programja, mely azt a célt hivatott szolgálni, hogy a Kárpát-medence különböző régióinak tollforgatói közelebbről is megismerhessék egymást, tapasztalatot cserélhessenek és nem utolsósorban barátkozhassanak egymással. Ezúttal Erdélyből és Kárpátaljáról érkezett hozzánk a Vajdaságba hat fiatal író és költő.

Csütörtökön este – Topolyát, Szabadkát és Újvidéket követően – Zentára is megérkezett a Karaván, a Zentai Alkotóházban Virág Kiss Anita beszélgetett a vendégekkel. Az Erdélyből, az Erdélyi Magyar Írók Ligájából érkező Fischer Botond és Varga László Edgár költő, valamint Kárpátaljáról Csornyij Dávid költő, Kertész Dávid író, Marcsák Gergely költő, író, zenész és Shrek Tímea író a kortárs irodalom útjáról, az útkeresésről, a kettős határontúliságról folytatott eszmecserét.

Igen tehetséges és nem utolsósorban nagyon szimpatikus alkotókat ismerhetett meg a zentai közönség a hat fiatal művész személyében, akik hosszasan meséltek az erdélyi, illetve a kárpátaljai irodalmi élet szerveződésének specifikumairól. Megosztották velünk tapasztalataikat a szakmai, egyben baráti közösségek, irodalmi csoportulások létrejöttéről, a mentorhálózat kialakulásáról a fiatalok kibontakoztatására a tehetséggondozás és utánpótlás kinevelése végett, a különböző műhelymunkákról – mindezt hangulatos felolvasásokkal tarkítva, és Marcsák versmegzenésítéseivel szépen keretbe foglalva. Közben szó esett ama bizonyos „gyűrű” kialakulásáról is az anyaország körül, mely a leszakadt területek irodalmai között hivatott kapcsolatot teremteni – s melyet nyilván az Irodalmi Karaván is híven szolgál.

A programot a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezte.