2024. április 24., szerda

Magyarországról Berlinbe költözik Soros alapítványa

Bezárja budapesti irodáját, és Berlinbe költözik a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) - írja az osztrák die Presse. A lap szerint a hírt Patrick Gaspard, az OSF elnöke jelentette be személyesen Budapesten, hozzátéve, hogy 2018 nyarán nyílik majd a németországi iroda. A 444 értesülései szerint a budapesti iroda augusztus végéig fog működni.

Orbán nem hullat krokodilkönnyeket

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel az OSF távozását érintő kérdésre a Kossuth Rádióban azt mondta: "Emiatt nem hullatok krokodilkönnyeket". Hozzátette, hogy a lépés ellenére is folytatják a Soros György által támogatott civil szervezeteket érintő szabályozás bevezetését.

A "Stop Soros" néven ismertté vált törvénycsomagot várhatóan már májusban megszavazza a Parlament. A szabályozás az alapítványokat is hátrányosan érintené, mert 25 százalékos illeték megfizetésére kötelezné őket, ráadásul a működtetésükhöz belügyminiszteri engedélyre lenne szükségük. A belügyminiszter viszont nemzetbiztonsági kockázattá minősíthati a civil szervezeteket, vagyis teljes átvilágítást kérhet rájuk.

Mit csinál az OSF?

A Nyílt Társadalom Alapítványokat a magyar származású amerikai üzletember, Soros György alapította. Magyarországon 1984 óta működött, ösztöndíjakkal segítette a magyar fiatalokat, köztük Orbán Viktort, hogy külföldön tanuljanak.

A budapesti iroda az OSF egyik regionális központja, nemcsak a Magyarországra, hanem a más országokba jutó támogatásokat is innen osztották el.

Mi várható a közeljövőben?

Az APA osztrák hírügynökség szerint gyanítható, hogy az OSF Orbán Viktor Soros-ellenes kampánya miatt hozta meg a mostani döntést. Korábban felmerült már, hogy a Közép-európai Egyetem, a CEU szintén távozik Budapestről. Az mindenesetre biztos, hogy az intézmény Bécsben nyit kampuszt, erről már alá is írta az egyetértési nyilatkoztatot a helyi városvezetés és a CEU. A jelenlegi tervek szerint a 2022-23-as tanévben kezdődne ott az oktatás, de a tervekben szerepel egy köztes megoldás is, miszerint már 2019 őszén taníthatnának a bécsi CEU-n. Valószínűleg erre akkor van esély, ha az egyetem végleg elköltözik Budapestről.