2024. április 25., csütörtök

Lavrov: a szíriai konfliktusban Bécs nem tud közvetíteni Moszkva és a Nyugat között

A szíriai konfliktusban Ausztria nem tudna közvetíteni Oroszország és a Nyugat között - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Karin Kneissl osztrák külügyminiszterrel közös moszkvai sajtótájékoztatóján.

"Szíriában csak egy közvetítésre van szükség, mégpedig a konfliktus szereplői között" - jelentette ki Lavrov újságírói kérdésre felelve. Mint mondta, nagyra értékeli, hogy a mindig is becsületes közvetítőnek tekintett Ausztria a légkör javításáért száll síkra a szíriai konfliktusban. Ugyanakkor hozzáfűzte: "Nem látom semmi lehetőségét ebben a kérdésben a közvetítésnek Oroszország és a Nyugat között".

A damaszkuszi rezsimmel szövetséges Oroszország azon van - mint Lavrov hangsúlyozta - hogy Szíria megtartsa egységét, és a közel-keleti állam polgárai maguk dönthessenek országuk sorsáról. "Egész tevékenységünk ezt a célt szolgálja" - mondta.
Karin Kneissl ugyanakkor ismételten megerősítette a közvetítésre vonatkozó osztrák ajánlatot. Kiemelte: Bécs továbbra is rendelkezésre áll a szíriai rendezést szolgáló egyeztetések helyszínéül.

Lavrov a nap folyamán, Kneissl pedig csütörtökön találkozott Staffan de Misturával, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottjával, hogy a szíriai politikai rendezésről tárgyaljon.

Az osztrák tárcavezető a sajtótájékoztatón többször is kifejezte Ausztria szolidaritását Nagy-Britanniával a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel megmérgezett Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerző ügynök és lánya, Julija Szkripal ügyében. Kneissl hangsúlyozta: az incidens tovább terhelte az EU és Oroszország közötti kapcsolatokat. Több nyugati ország Moszkvát tekinti felelősnek, és ezért Oroszországgal kölcsönösen diplomaták kiutasítására került sor. Bécs ugyanakkor nem tett így. Ezzel összefüggésben az osztrák diplomácia vezetője kifejtette: "Annak ellenére, hogy létezik ilyen diplomáciai gyakorlat, mi nem utasítunk ki diplomatákat, mivel Bécs az '50-es évektől több nemzetközi szervezet székhelye, ezért mindig is azt mondtuk, nehéz körülmények között is nyitva kell hagyni a kommunikációs, a diplomáciai csatornákat".

Lavrov a kelet-ukrajnai konfliktusról szót ejtve komoly vádakkal illette a nyugati országokat. Az orosz tárcavezető mindenek előtt az uniós tagállamoknak a kijevi "puccsistákkal" vállalt szolidaritását állította pellengérre. Az orosz tárcavezető kizárta, hogy Oroszország az ellene elrendelt uniós szankciók feloldásának feltételeiről tárgyaljon. Lavrov újfent megismételte Moszkva álláspontját, miszerint az orosz fél nem látja indokoltnak a büntetőintézkedéseket. Leszögezte: Oroszország azt sem fogja engedni, hogy átírják az ukrajnai válság politikai rendezését célzó minszki megállapodásokat.

Kneissl beszédében külön figyelmet fordított az osztrák-orosz kétoldalú kapcsolatok jó fejlődésére, utalva a többi között a gazdaságban, illetve a turisztikai ágazatban elért növekedésre, illetve a csütörtökön Moszkvában megnyitott osztrák nyelvi intézetre. Az osztrák külügyi tárca vezetője a kényes kérdésekről sem feledkezett meg mondván, hogy "nagy figyelemmel követik" az emberi jogok helyzetének alakulását Oroszországban. Kneissl utolsó hivatalos programpontja pénteken egy találkozó lesz a Memorial orosz jogvédő szervezet képviselőivel.