2024. április 24., szerda

Egyedülálló kiállítás nyílt Szabadkán

Potápi Árpád János: Nagy öröm, hogy folytathatjuk a közös munkát

A határon túli magyarság a jövőben is számíthat a magyar kormányra – emelte ki a sajtónak nyilatkozva Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Szabadkán, dr. Papp Árpád néprajzkutató a Bukovinai székelyek Bácskában című tárlatának ünnepélyes megnyitóján. A kiállítást a magyar kormány támogatta. Az ünnepélyes nyitórendezvényen fellépett a Bátaszéki Székely Kórus.

A múzeumlátogatók megismerkedhetnek a bukovinai székelyek múltjával, bácskai éveikkel és későbbi sorsukkal (Ótos András felvétele)

A múzeumlátogatók megismerkedhetnek a bukovinai székelyek múltjával, bácskai éveikkel és későbbi sorsukkal (Ótos András felvétele)

A rendezvény díszvendége Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Miroslava Babić, a szabadkai városi tanács művelődéssel megbízott tagja és dr. Kemecsi Lajos, a budapesti Néprajzi Múzeum főigazgatója volt.

Hosszú, kimerítő és alapos kutatómunka eredményét tekinthetik meg az érdeklődők, hangsúlyozta köszöntőjében Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, köszönetét tolmácsolva a magyar kormánynak, amiért támogatta a kiállítást. Mint elmondta, a kiállítás hat egységre bontható, amelyek keretében a múzeumlátogatók megismerkedhetnek a bukovinai székelyek múltjával, bácskai éveikkel és későbbi sorsukkal. Papp Árpád munkája kiemelkedő, még akkor is, ha mellette egy egész csapat működött közre a szervezésben, hallhatták az egybegyűltek.

Potápi Árpád János felszólalásában felelevenítette a bukovinai székelyek történetét. Olyan népcsoportról van szó, amely a zsidósághoz hasonlóan vérben és könnyben, fegyverek által született meg, hiszen a szülőföldjükről elüldözött székelyek alkották, emelte ki az államtitkár.

Potápi Árpád János köszönetét tolmácsolta minden határon túli magyarnak, amiért két hete élt szavazati jogával (Ótos András felvétele)

Potápi Árpád János köszönetét tolmácsolta minden határon túli magyarnak, amiért két hete élt szavazati jogával (Ótos András felvétele)

SZEMÉLYESEN ÉRINTETT

A sajtónak nyilatkozva Potápi Árpád János elárulta, hogy bukovinai székelyként anyai és apai nagyszülei is Bácskában éltek a második világháború idején, dédnagyszülei közül pedig többen itt vannak eltemetve, ezért számára külön öröm, hogy a Szabadkai Városi Múzeum kiállítás keretében emlékezik meg a bukovinai székelyekről.

– Ez a kiállítás egy kicsiny népcsoportnak a történetét mutatja be. Éppen 77 évvel ezelőtt, ezekben a napokban kezdődött meg a bukovinai székelység betelepítése Bácska területére. Jugoszlávia 1941. április közepén felbomlott, Magyarország pedig megszállta Bácskát, a Drávaszöget és Muraközt, a frissen felszabadult területekre, az elűzött dobrovoljác népesség településeire és házaiba pedig a bukovinai székelységet telepítette. Ez a 15 ezer lelket számláló, kicsiny népcsoport új hazára lelt a Bácskában, próbált megkapaszkodni. Nem a közösségen múlt, hogy a megkapaszkodás nem volt sikeres, hiszen az újabb váltás során, 1944 októberében, a visszatérő partizánok, illetve az előrenyomuló szovjet hadsereg miatt egyik napról a másikra menekülni kényszerültek. Ezután a Dunántúl egész területén szétszóródtak, majd 1945 májusában Bonyhád központtal, Dél-Tolnában, Észak-Baranyában és Bács-Kiskun megye déli részein telepítették le őket. A bukovinai székelyek soha nem feledték azt a három és fél évet, amit a Bácskában töltöttek – részletezte Potápi Árpád János.

RÉGI ALAPOK, LENDÜLETES FOLYTATÁS

Potápi Árpád János sajtónyilatkozatában a két héttel ezelőtt megtartott magyarországi országgyűlési választásokra is kitért, köszönetét tolmácsolva minden határon túli magyarnak, amiért élt szavazati jogával. Külön köszönetet mondott azoknak, akik a Fidesz–KDNP pártkoalíciónak szavaztak bizalmat. Megközelítőleg 225 ezer érvényes szavazat érkezett a határon túli területekről, ezeknek a 96 százaléka a Fidesz–KDNP szövetséget támogatta, emelte ki Potápi Árpád János, mondván, hogy Vajdaság tekintetében ez nagyjából 50 ezer szavazatot jelent. Mint azt a folytatásban kiemelte, emellett köszönet jár a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a Magyar Nemzeti Tanácsnak, illetve mindenki másnak, aki az elmúlt hetekben és hónapokban segítette a közös munkát.

A Bátaszéki Székely Kórus (Ótos András felvétele)

A Bátaszéki Székely Kórus (Ótos András felvétele)

– Az előző négy évben folyamatosan azt mondtuk, hogy a határon túli magyarság számíthat ránk. Mi is számítottunk a határon túli magyar közösségekre, amelyek a jövőben is számíthatnak ránk. Úgy vélem, hogy az elmúlt években megkezdett és megvalósított közös munkát folytatni tudjuk, ez pedig nagy öröm számomra – fogalmazott Potápi Árpád János.

Válaszolva lapunk kérdésére, hogy mire számíthat a határon túli magyarság a következő hatalmi ciklusban nemzetpolitika tekintetében, Potápi Árpád János felelevenítette az elmúlt nyolc év fontosabb állomásait, mondván, hogy a jövőben a megkezdett úton szeretnének haladni, erősítve bizonyos folyamatokat.

– Az előző nyolc évben közösen sok mindent sikerült megvalósítani. Az első négy évet a keretrendszernek a meghatározása jellemezte, majd 2014 és 2018 között erre a keretrendszerre építettünk. Amellett, hogy közjogi értelemben sikerült, vagy majdnem sikerült újra egyesíteni a nemzetet, elkezdődött a nemzet gazdasági megerősítése, a szülőföldön való boldogulásnak a segítése. Ezt kell még inkább erősíteni a jövőben, meg kell állítani az elvándorlást és kezelni azt a kedvezőtlen demográfiai helyzetet, amely a magyarságot mindenhol jellemzi, úgy Magyarországon, mint a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában. Ezeket a folyamatokat kell megfordítani és pozitív irányba elmozdítani. Az intézményrendszer megerősítése, a demográfiai hanyatlás megállítása és pozitív irányba való elmozdítása – a jövőben is csakis ez jelentheti a kiutat – taglalta Potápi Árpád János.

A külhoni családok éve programmal kapcsolatos kérdésünkre válaszolva a politikus elégedettségének adott hangot, mondván, hogy jó ütemben haladnak a dolgok. Április közepén és végén, időarányosan, az előre meghirdetett feladatokat végzik el, kiírták a vállalkozói pályázatot, ennek az elbírálása van most folyamatban, részletezte Potápi Árpád János, hozzátéve, hogy őszre a közösségek számára írnak ki újabb pályázatot. Emellett minden határon túli térségben előadásokat szerveznek, illetve igyekeznek minél több fiatalt és családot bevonni ebbe a tematikus évbe, hallhattuk az államtitkártól.