2024. április 20., szombat

Új remény a ciroktermesztők számára

Tornyoson egy magyarországi vállalkozóval szerződtek le a haszonnövény termesztői

Tornyoson mindig nagy hagyománya volt a ciroktermesztésnek, az utóbbi időben viszont csak a legkitartóbbak maradtak ennek a haszonnövénynek a termesztésénél, mivel mind nehezebb volt túladni a fésült cirokszakállon. Most viszont úgy tűnik, hogy egy magyarországi felvásárlónak köszönhetően ismét lendületet kaphat a ciroktermesztés.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A közelmúltban ugyanis civil szervezetbe tömörültek a faluban élő és a környékbeli ciroktermesztők, hogy a termést a Debreceni Seprűgyártó Szociális Szövetkezetnek értékesítsék.

Kőműves Zoltán ciroktermesztő, a civil szervezet egyik alapítója lapunknak elmondta, hogy jelenleg lerakóhely kialakításán dolgoznak, ahol átvennék és tárolnák a tornyosi és a környékbeli gazdák termését, s ahonnan továbbszállítanák Magyarországra.

Kőműves Zoltán korábban már több felvásárlóval próbált kapcsolatba lépni: tárgyalt a szelencsei nagy felvásárlókkal, de velük nem sikerült megegyeznie, ezért más felvásárlókat is felkutatott, így találkozott Kúti Jánossal, a Debreceni Seprűgyártó Szociális Szövetkezet igazgatójával, akivel sikerült megállapodni az együttműködésben. A ciroktermelő ezt követően beszélt a faluban és a környező településeken gazdálkodó „cirkosokkal”, akik közül többen már le is szerződtek a magyarországi vállalkozóval.

A debreceni igazgató 0,33 eurócentet kínál a magos cirok kilójáért, s beszélgetőtársunk szerint azonnal hajlandó fizetni az átvett mennyiségért.

– Kúti úr rögtön megmondta, hogy mennyit hajlandó fizetni, ellentétben a hazai cirokfelvásárlókkal, akik, amikor azt látják, hogy sok cirok termett, alacsonyabb összeget kínálnak föl – jegyezte meg a tornyosi ciroktermesztő, s hozzáfűzte, hogy a magyarországi partnerük több éven keresztül szeretne együttműködni a tornyosi és a környékbeli termelőkkel.

A debreceni vállalkozó 180 holdnyi cirokra szerződött le eddig a termelőkkel, s az elképzelések szerint a cirok lefésülését is a vajdasági termelők végeznék el, ahogyan a szortírozását is. Egy ezzel foglalkozó tornyosi vállalat megalapításának az ötlete is fölmerült a debreceni vállalkozóban, illetve a szervezet köré tömörült ciroktermelőkben, de a seprűkészítésről is volt már szó – mondta el a tornyosi termelő.

Kőműves Zoltán mintegy harminc éve foglalkozik ciroktermesztéssel, az idén 14 holdnyi termőföldet vetett be ezzel a haszonnövénnyel, s bízik abban, hogy a magyarországi vállalkozónak köszönhetően Tornyoson és a környező településeken ismét lesz jövője a ciroktermesztésnek.

A témáról Kőműves Zoltántól a 064/228-1241-es mobilszámon kaphatnak bővebb információt az érdeklődők.