2024. április 25., csütörtök

Stuttgarti tanulók Újvidéken

A Stuttgarti Körzeti Mezőgazdasági- és Vidékfejlesztési Iroda és a tartományi mezőgazdasági titkárság együttműködésének köszönhetően Újvidékre látogattak a stuttgarti körzet mezőgazdasági középiskoláinak legjobbjai.

A németországi küldöttséget dr. Kurt Mezger, a Stuttgarti Körzet Kormányának a tagja és a Stuttgarti Mezőgazdasági-és Vidékfejlesztési Iroda igazgatója vezeti. A németországi küldöttséget a városházán fogadta Srđan Kružević, Újvidék polgármester-helyettese.

Kružević hangsúlyozta, Újvidék lesz hamarosan Európa Kulturális Fővárosa, nagyon sok lehetőséget kínál a fiatalok számára, és kifejezte reményét, hogy szép emlékeket visznek magukkal majd a németországi vendégek a tartományi székvárosból.

– Örvendek, hogy vendégül láthatjuk dr. Kurt Mezger urat és a mezőgazdasági középiskolák 20 eredményes tanulóját. Fontos, hogy itt tartózkodásuk ideje alatt megtegyünk mindent annak érdekében, hogy minél jobb benyomást keltsünk és megmutassuk, hogy mi mindent nyújthat Újvidék a mezőgazdaság szektorának, de szeretnénk hallani az ő tapasztalataikat is. Baden-Württemberg tartománnyal már évek óta kiváló az együttműködésünk, Újvidéknek különösen jó kapcsolata van Ulm városával, rendszeres a diákcsereprogramunk, az önkormányzati tisztviselők látogatása, sportolók vendégszereplése, művészek fellépése. Biztos vagyok abban, hogy ez a látogatás az együttműködés egy újabb gyümölcsöző fejezetének a kezdete – magyarázta Kružević.

Dr. Mezger megköszönte a vendéglátást, majd kiemelte: Vajdaság és Baden-Württemberg között kiváló az együttműködés, ez nagyon fontos nemcsak a szakértők, hanem a tanulók számára is, tapasztalatot cserélhetnek, barátkozhatnak.

– Eddig három vajdasági diákcsoportot láttunk vendégül, szeptemberben érkezik a következő csoport. Ez az első alkalom, hogy németországi diákok látogatnak Újvidékre, biztos vagyok abban, hogy az együttműködésünk ezután is sikeres lesz – mondta dr. Mezger.

Mladen Petković tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes kifejtette, a diákok látogatásának az a célja, hogy a németországi diákoknak bemutassák Vajdaság mezőgazdasági potenciálját, valamint a duális képzés lényegét. A vendégek tapasztalatai segíthetnek a mezőgazdasági oktatás továbbfejlesztésében, hiszen Németországban már 60 éve folyamatosan fejlesztik a mezőgazdasági oktatást. A németországi vendégek egy csúrogi organikus gazdálkodásra is ellátogatnak, valamint megtekintik a becsei KWS vállalatot, a nagybecskereki és a verseci mezőgazdasági középiskolát, a guduricai borászatot és egy szabadkai organikus kecskefarmot.