2024. április 20., szombat

Felújítás előtt az ökokutak

Nagyobb támogatás az újszülötteknek, útkarbantartások Topolyán

A decemberi helyhatósági választásokat követően január első napjaiban alakult meg a topolyai helyi közösség tanácsa, majd azt követően a végrehajtó bizottsága.

Mirić Námesztovszki Kornélia és Tomik Nimród (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Mirić Námesztovszki Kornélia és Tomik Nimród (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A voksolás eredménye alapján a 21 tanácstag helyére 17 olyan egyén foglalhatott helyet, aki a Vajdasági Magyar Szövetség támogatását élvezi, és 4-en a Haladók támogatottságát tudhatják maguk mögött. Az arányokat figyelembe véve kapott kinevezést a helyi közösség élére Mirić Námesztovszki Kornélia, a Végrehajtó Bizottságot pedig Tomik Nimród elnököli. A közérdekű aktualitásokról érdeklődtünk tőlük.

– Amit szeretnék a polgároknak mindenek előtt elmondani, hogy a jogszabályok értelmében a helyi közösségeknek szinte alig maradt hatásköre és anyagi forrása, vagyona, mindenben a községre kell támaszkodnunk. Ez a mi esetünkben szerencsére egy pozitív történet, hiszen jó kapcsolatot ápolunk Kislinder Gábor községi elnökkel, de valamennyi tanácstagra is számíthatunk – nyilatkozta Tomik Nimród, aki elmondta, hogy a hosszúra nyúlt tél mindjárt a kezdeti időszakban alkalmat adott az új felállású csapatnak a szárnybontogatásra.

– Alkalmas gépezetünk nem lévén, hótakarító eszközzel rendelkező helyi vállalatok segítségét kértük, illetve a Komgraddal megosztva végeztük az utcák tisztítását. A munkálatok költségeit a 2022-ig előirányozott helyi járulék fedezte ez alkalommal is. A közvilágítás kérdéseiben és a vízvezeték-hálózat bővítésében is részben támaszkodhatunk a helyi járulékra, de ebben már benne van a község és a tartomány jóváhagyása és anyagi fedezete is – mondta Tomik, akitől megtudhattuk, hogy a topolyai helyi közösség területén világra jött újszülöttek eddigi 20 ezer dináros támogatásban részesültek, ezt az összeget immár 30 ezer dinárra emelték meg. További újdonság, hogy január óta azok a polgárok, akik befizették a helyi járulékot, és időközben elhunytak, a hozzátartozók temetési költség címén 15 ezer dináros támogatást tudnak igényelni.

A tanácselnök ismertette, hogy a közelmúltban írták alá a topolyai civil szervezetekkel, sportegyesületekkel, klubokkal és művelődési egyesületekkel kötött támogatási szerződésüket.

– Múlt évben 30 civil szervezet, az idén 39 nyújtotta be támogatási kérvényét, ők 900 ezer dinár értékben kaptak rajtunk keresztül támogatást. Az idén 22 sportegyesülettel 1 millió 200 ezer dináros összegben írtunk alá szerződést, illetve a Kodály Zoltán Művelődési Központ és a Vuk Karadžić Szerb Művelődési Központ 1-1 millió dináros támogatásban részesült. A topolyai általános iskolák és középiskolák 750, illetve 600 ezer dinárt kaptak, a Zeneiskola 250 ezer dinárt, a Dr. Hadzsy János Egészségház 1 millió 500 ezret, a Művelődési Ház és a Könyvtár 500–500 ezret, 200 ezer dináros támogatásban részesült a Múzeum, továbbá a két topolyai katolikus- és a pravoszláv templom egyenként 450 ezer dináros fenntartási-karbantartási hozzájárulásban. – tudtuk meg Mirić Námesztovszki Kornéliától, aki az idei év változásaival kapcsolatban elmondta, hogy eddig több munkafolyamat elvégzésére közmunkásokat alkalmazott a helyi közösség. A jövőben is ők látják el a feladatot, viszont hivatalosan a Komgrad Kommunális Közvállalat alkalmazásában állnak.

– A Topolyai-tó körüli karbantartás hivatalosan nem a helyi közösség feladatköre, viszont annak érdekében, hogy továbbra is kulturált kirándulóhely maradjon, igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten ellátni ezt a feladatot is a Komgraddal együttműködve – hallottuk a tanácselnök asszonytól, majd Tomik Nimród elárulta, hogy végeztek egy gyors számítást, mi szerint Topolyán 450 padot tartanak számon, nagy részüknek a fenntartása nem a topolyai helyi közösség hatásköre lenne.

– Ha ezek a padok elhanyagolt állapotban vannak, akkor elsősorban Topolya képét rontják, illetve a polgárok közhangulatát. A célunk valamennyi pad karbantartását elvégezni, a tó körül is. Továbbá szeretnénk egységesíteni a topolyai köztéri szemeteskannákat, ezzel is javítva a város központjának összképét, illetve az ürítésüket egyszerűsítve. A helyi közösség hatásköre alá tartozik a két topolyai ökokút karbantartása. Egy decemberi elemzés alapján kétségek merültek fel a víz minőségével kapcsolatban. A probléma szakszerű megoldását követően – és miután felújították a kutak külsejét – a topolyaiak hamarosan ismét birtokba vehetik a népszerű csapokat – mutatott rá Tomik, és hozzátette, hogy a jövőben folytatódik a gyalogjárdák felújítása, a hatáskörük alá tartozó utcák kátyúzása, valamint a szennyvíz- és az ivóvízhálózat felújítása is. Ezzel és minden mással kapcsolatban az irodában folyamatosan várják a polgárok írásban beadott kérvényét, amiket igyekeznek orvosolni – akár jogász bevonásával is.