2024. április 25., csütörtök

Magánszféra az áldozatoknak

A nemi erőszakon átesett nők számára létesített központ tevékenységéről

A Szabadkai Közkórházban csütörtökön sajtótájékoztató keretében ismertették a nemi erőszakon átesett nők számára létesített központ tevékenységét. Dr. Gordana Krtinić, a kórház igazgató-helyettese köszönetet mondott a Tartományi Egészségügyi Titkárságnak a projektum támogatásáért, és elmondta, hogy a központot 2017 második felében alapították meg.

A központ épülete a Szabadkai Közkórházban (Fotó: Gergely Árpád)

A központ épülete a Szabadkai Közkórházban (Fotó: Gergely Árpád)

– Én a megelőzéssel foglalkozom, és elmondhatom, hogy ezt a problémát csak átfogó együttműködéssel lehet kezelni. A Szabadkai Közkórház szakemberei mellett a központ munkájába, megfelelő koordináció mellett, többek között a rendőrség és az ügyészség szakemberei, pszichiáterek és pszichológusok is bekapcsolódnak – mondta Gordana Krtinić, és hozzátette, hogy a központ küldetése, hogy a szexuálisan bántalmazott nők minél kevesebb traumával essenek át az egészségügyi és a rendőrségi procedúrákon.

Dr. Bojan Mrđanov, Afrodita Matić, Biljana Delić és dr. Gordana Krtinić (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Bojan Mrđanov, Afrodita Matić, Biljana Delić és dr. Gordana Krtinić (Fotó: Gergely Árpád)

– A központ a nap 24 órájában, a hét minden napján, az év 365 napján fogadja az áldozatokat – mondta dr. Bojan Mrđanov nőgyógyász, a központ munkaközösségének koordinátora, aki azt is közölte, hogy amióta ő áll a munkaközösség élén, két nemi erőszakon átesett nőt fogadtak, akik megkapták a megfelelő orvosi és pszichiátriai kezelést, és esetükről értesítették a rendőrséget és az ügyészséget.

Biljana Delić, a Tartományi Egészségügyi Titkárság projektumkoordinátora elmondta, hogy az eszközöket a projektumra az Egyesült Nemzetek Szervezetének azon alapjaiból biztosították, amelyeket a nők védelmére irányoztak elő. Az első ilyen központok Újvidéken és Nagybecskereken nyíltak meg. A szabadkai központ felszerelése 769 ezer dinárba került.

A központ vizsgálószobája (Fotó: Gergely Árpád)

A központ vizsgálószobája (Fotó: Gergely Árpád)

– A központ újdonsága, hogy a nemi erőszakon átesett nőknek nem kell a folyosókon várakozniuk, és a rendőrökkel folytatott kötelező beszélgetésekre nem a többi beteg előtt kerül sor. A központ egyfajta magánszférát biztosít az áldozatok számára – mondta a projektum koordinátora.

Afrodita Matić, a Nők Támogatásáért Központ képviseletében hangsúlyozta, hogy fontos a nemi erőszakon átesett nők pszichoszociális kezelése, mert ezzel csökkenthető a trauma hatása. A képviselő azt is elmondta, hogy a Nők Támogatásáért Központ észak-bácskai körzeti szervezetében tizennégy nő dolgozik, közülük heten koordinátorok, heten pedig pszichoszociális tanácsadók.