2024. április 19., péntek

Az emberkereskedelem megállítása érdekében

Az emberkereskedelem a bűnözés egyik legsötétebb területe, hisz az esetek nagy részében nem, vagy csak későn derül ki az áldozatok személyazonossága, és sok esetben az áldozathoz közel álló személyek is közreműködnek a bűncselekményben, amelynek áldozatai elsősorban a nők és a gyerekek. Szerbiában évente változó számú áldozata van az emberkereskedelemnek, és az esetek nagy részében az ügyekre nem derül fény. Ezen statisztika javítása céljából 2017 augusztusában országos szinten elfogadásra került egy ötéves stratégia, és ennek eredményeképpen a közeljövőben minden helyi önkormányzat köteles munkatestületet alakítani, amelynek feladata az emberkereskedelem visszaszorítása a saját területén.

Jelena Hrnjak és Ilija Đukanović (Fotó: Benedek Miklós)

Jelena Hrnjak és Ilija Đukanović (Fotó: Benedek Miklós)

Szabadkán ilyen jellegű munkacsoport nemformális keretek között már létezik 2013 óta, és tevékenységük most új lendületet kaphat. A csoport csütörtökön megtartotta első ülését, amelyen a helyi önkormányzat küldöttei mellett jelen voltak többek között a rendőrség, a Vöröskereszt, a felügyeleti szervek, valamint több állami intézmény és civil szervezet képviselői. Ilija Đukanović, a városi tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja a médiának elmondta, hogy a munkacsoport egyik fő feladata, hogy megelőzze az emberkereskedelmet, és ezen cél elérése érdekében a veszélyeztetett társadalmi és egyéb csoportok tagjai esetében tudatosítani kell a rájuk leselkedő veszélyeket. Đukanović első lépésként a konkrét feladatok meghatározását nevezte meg.

Az ülésen jelen volt Jelena Hrnjak, a belgrádi székhelyű Atina Egyesület tagja, amely szervezet országszerte koordinálja és segíti az emberkereskedelem elleni munkacsoportok felállítását.

– Ezen munkacsoport célja, hogy a város saját maga is tudjon lépéseket tenni az emberkereskedelem megállítása érdekében. 2013 óta a munkacsoportok országos hálózata többféle aktivitásban vett részt, és a jövőben még nagyobb figyelmet kell fordítania az áldozatok azonosítására és védelmére. Az Atina Egyesület az elkövetkező években a helyi munkacsoportokkal és a külföldi partnereivel közösen dolgozik a bűnözés ezen formája ellen – nyilatkozta Hrnjak.