2024. március 29., péntek

Energia növényi hulladékból

Bótos lesz az első távfűtéses falu Szerbiában

Baden-Württemberg német tartomány küldöttsége kedden Belgrádban tárgyalt a szerbiai Környezetvédelmi Minisztérium képviselőivel, ugyanakkor ellátogattak Nagybecskerekre is. A megbeszélések témája pedig a bioenergia fejlesztése terén való további együttműködés volt. A vendégek megtekintették a bótosi bioerőművet is.

A bótosi 600 kilowattos bioerőmű a villanyáramot biogázból állítja elő, nyersanyaga pedig növényi eredetű hulladék. A villanyáramot átveszi Szerbia Villanygazdasága (EPS), melléktermékként pedig kiváló minőségű organikus trágyát és (olcsó) hőenergiát állítanak elő. További tervük pedig az, hogy Bótos legyen az első távfűtéssel rendelkező falu Szerbiában.
– A közérdek és a magánérdek partnerségéről van szó. A közérdek pedig az, hogy Bótos középületei és más létesítményei távfűtést kapjanak, amely olcsóbb lesz a mostaninál. Hogy társadalmunk oly módon hasznosítsa az energiát, mint ahogyan azt a fejlett országokban teszik – mondta Branislav Pomoriški, a Bioelektra Kft. igazgatója.
Andrea Baumann német államtitkár elmondása szerint fontos, hogy egyrészt védjük az éghajlati viszonyokat, környezetünket, másrészt pedig ennek haszonélvezői a helyi emberek, mert kedvezőbb és a földgáznál és más fosszilis energiaforrásnál olcsóbb energiához jutnak.
Az önkormányzat érdeke is, hogy takarékoskodjunk a középületek fűtésén. Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere elmondása szerint nem kis összeget fordítanak a közintézmények fűtésére, ezt a problémát most Bótoson megoldhatják.
Szerbia nemzetközi kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ig az ország területén felhasznált energia 27 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítja.