2024. március 19., kedd

„A harmonikaművészet atyja”

A 150 éves szabadkai Zeneiskolában Megyeri Lajos munkásságát méltatták

Aki csak ismeri Megyeri Lajos tanár urat – szerencsére sokan ismerik, neve bekerült a világ legjobb művészeinek, zeneszerzőinek a névsorába is! –, az tudja róla: abszolút hallása van a harmóniához. Nemcsak a zenében, hanem a kultúra s a közélet tekintetében is.

A zenei harmónia már-már a vallásává lett. Törékeny termetét meghazudtoló mázsás buzogányokat forgatva a feje körül harcol a műveletlenség, az ordenáré műzene ellen, amely, ameddig csak elér, meggyilkol minden őszinte érzést, felemelő gondolatot, békés hangulatot. Isten adta tehetség. És elsősorban tiszta szívű, tiszta fejű, meleg lelkű ember. Örökmozgó. Valamiféle cselekvő energia árad belőle. Ritka példány.

Szívvel-lélekkel muzsikál. Szívvel-lélekkel tanít.

Tanulni kell, mondja, hogy előrehaladhassunk, vallják róla a tanítványai, akik közül többen ott voltak a jubiláló szabadkai zeneiskolában szerdán megrendezett műsorán.

Az ő kezdeményezésére, áldozatos munkája folytán vezették be itt 1961-ben a harmonikatanszakot. Meggyőzve a konzervatív köröket arról, hogy a harmonika is egyenrangú hangszer lehet akár a zongorával, akár más hangszerekkel. Ő volt világviszonylatban is a harmonikaművészet atyja, megmutatva a világnak, hogy a klasszikus zeneművészet óriásainak a műveit is nagyszerűen elő lehet adni ezen a hangszeren is. Ő volt az első, mondja róla nagynevű kollégája, Molcer Mátyás, aki a harmonikával világviszonylatban elismerést szerzett nemcsak Szabadkának, hanem Jugoszláviának is, a legjobb helyeket szerezve meg harmonika-zenekarával a versenyeken. ,,Számos átiratot készített ugyanis szólóharmonikára, zenekarra és különféle együttesekre. Részt vett a harmonikaoktatás szerbiai tantervének a kidolgozásában, sok maga komponálta, harmonikára írt műve ma is megtalálható a tankönyvekben, valamint a versenyek,,kötelező” művei között. Generációk nőttek fel a művein, akik folytatták munkásságát az országban és külföldön is – írja róla leghűbb tanítvány, Rákity Éva ismertetőjében.

Az igazgatónő, Dragana Nikolić ugyancsak ecsetelte Megyeri Lajos pedagógusi és művészi érdemeit, kiemelve, hogy a 150 éves zenedének egy hosszú, fényes korszaka fűződik a nevéhez, amelyhez hasonló azóta sem volt az iskola harmonikaoktatásának.

A zenehallgatással, filmvetítéssel, koncertfelvételekkel illusztrált nagyszerű előadás részvevői, a Megyeri Lajos valamikori kiváló diákjai: Berkó László, Molnár Csikós Eleonóra, Losonc Piroska, Szügyi Péter, Vas Katalin, Diósi Rózsa, Tokodi Anna, Ana Mirković, Világos Erzsébet, Margita Vojnić és mások hangsúlyozták, hogy a tanár úr megtanította dolgozni őket, József Attila-i értelemben is: pontosan és szépen. Sajnálták azonban, hogy az iskola mai diákjai nem voltak jelen az emlékesten, jóllehet sokat tanulhattak volna.

Beethoven, Brahms és más klasszikusok művein kívül Megyeri-számok is elhangzottak DVD-felvételekről, majd az esti kis fogadás után az egyik legjobb tanítvány, Berkó László megjegyezte: „Nagyon jólesett az esti találkozás és emlékest… Jó nagyon, hogy a műsor után volt alkalmunk beszélgetésre is és külön köszönet a szépen elkészített DVD-kért. Különösen jólesett a spontán beszélgetés a tanár úrral. Érdekes ennyi idő távlatából felidézni a történteket és azok körülményeit, főleg azokat a dolgokat, amelyekről keveset tudtunk. Valóban nagy kár, hogy csak ennyien jöttünk össze… Azonban ez semmit sem vesz el az est fényéből nekünk, akiknek valójában készült és akik legjobban át tudtuk érezni annak jelentőségét!”