2024. április 19., péntek

Öt kisebbségi színház előadása

A hegyek óriásai című produkció bemutatójára holnap kerül sor a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, vasárnap és hétfőn pedig a reprízekre

A Luigi Pirandello darabja alapján, Paolo Magelli rendezésében készült A hegyek óriásai című előadás az Európa (Újra)felfedezése, illetve (Re)discovering Europe színházi programsorozat keretében jött létre, a Creative Europe támogatásával. Az előadás szabadkai bemutatójára holnap kerül sor a Kosztolányi Dezső Színházban, vasárnap és hétfőn pedig a reprízekre. A produkció olasz, szlovén, albán, magyar és német nyelven játszódik. Ahogyan azt a sajtótájékoztatón Borbély Éva marketingestől és Dejan Vujinović programmenedzsertől hallhattuk, a programsorozat a kisebbségi színházak közti párbeszédet szorgalmazza, erre pedig a kulturális identitáskeresés szempontjából mutatkozott igény. Fő része A hegyek óriásai című előadás, amelynek témája a mai napig is aktuális.

A sajtótájékoztatón részt vett Doroteja Nadrah a trieszti Szlovén Repertoárszínházból, Mirko Soldano a rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színházból, Valentina Banci olasz színésznő, aki már évek óta együtt dolgozik Paolo Magelli rendezővel, Kucsov Borisz a KDSZ-ből, Török Szilvia a temesvári Állami Német Színházból, valamint Xhevdet Jashari a szkopjei Nemzeti Intézet Albán Színházából.

– Olyan földrajzi területen vagyunk, ahol sok nemzetiség él együtt, sajnos nem mindig békében. Ez az előadás rávilágít arra, hogy mindenekelőtt érző emberek vagyunk. Úgy gondolom, hogy élvezetes lesz azáltal is, hogy mindenki a saját nyelvén beszél – hallottuk Xhevdet Jasharitól.

Az előadásban Kiss Anikó is szerepelt, de a bemutatót követően sajnos lábsérülést szenvedett, viszont színpadon láthatjuk majd Nagyabonyi Emesét.

A programsorozat több kísérőrendezvényt is magában foglal. Szabadkán tegnap Antal Attila tartott műhelymunkát, holnap 14 órától a Lifka Sándor Art Moziban Paolo Magelli műhelymunkáján vehetnek részt az érdeklődők, a bemutatót és a hétfői reprízt követően pedig közönségtalálkozókra kerül sor.