2024. április 20., szombat

Az irodalomról és a határokról

Kárpátaljai és erdélyi fiatal írók, költők érkeztek Szabadkára, az Irodalmi karaván rendezvénysorozat keretében
Az Irodalmi karaván résztvevői a Szabadkai Városi Könyvtárban

Az Irodalmi karaván résztvevői a Szabadkai Városi Könyvtárban

Kedden este a Szabadkai Városi Könyvtárba érkezett az Irodalmi karaván, amelynek résztvevői kárpátaljai és erdélyi magyar fiatal írók, költők voltak. A felolvasó, társalgó estet Virág Kiss Anita vezette. A rendezvény résztvevői Marcsák Gergely, Shrek Tímea, Kertész Dávid és Csornyij Dávid Kárpátaljáról jöttek, Fischer Botond és Varga László Edgár pedig Erdélyből. Az est folyamán egyebek közt szó esett a fiatal írók megmutatkozási és alkotási lehetőségeiről is.
Fischer Botond és Varga László Edgár az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (EMIL) a tagjai. Ahogyan azt hallhattuk: az EMIL sok tagot számlál, köztük számos elismert irodalomárt, az elnöke pedig Karácsonyi Zsolt.
– Az EMIL-hez bárki csatlakozhat, aki közelinek érzi magához az erdélyi irodalmat. Régebben az irodalmi találkozások kávézókban zajlottak, nem voltak intézményesített, tehetséggondozó fórumok. Most már léteznek és ez nagyobb lehetőségeket ad a fiatal íróknak a kibontakozáshoz. Műhelymunkák is zajlanak, amelyek során idősebb, tapasztaltabb és elismertebb írók foglalkoznak a fiatalokkal. Ezek nagyon hasznosak, mert a részletes visszajelzések sokat segíthetnek a fejlődésben – hallottuk Botondtól és Edgártól.
Varga Kiss Anita elmondása szerint az Irodalmi karaván fő témája a kettős határon túliság, amely gyakran megjelenő, mondhatni visszatérő téma az irodalmi alkotásokban, a hasonlóságok mellett pedig a különbséget az adja, hogy egyes régiók más-más történelmi folyamatokon mentek keresztül. A témaválasztás a kárpátaljai résztvevőktől eredt.
– Ez az a téma, amely mindannyiunkat érint. Nem csupán el vagyunk választva az anyaországtól, hanem kerítéssel elkerítve. Valahol ez fájó érzés. Kárpátaljai magyarokként folyamatosan az identitásunk meghatározásával küzdünk. Jártunk a régióban olyan magyarlakta településeken, ahol a diákok nem is tudták, hogy máshol is léteznek magyar közösségek – mondta egyebek közt Shrek Tímea, aki akárcsak Csornyij Dávid, Kertész Dávid és Marcsák Gergely, a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) tagjai.
– Kárpátalján 2013-ban jelent meg egy antológia Szárnypróba címmel, amely fiatalok műveit gyűjtötte egybe. A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetnek tehetséggondozó pályázatot írt ki, amelyre irodalmi, képzőművészeti, műfordítói téren jeleskedő fiatalok jelentkezhettek. Ezzel elindult egyfajta közeledés, megmutatkozott egy vágy arra, hogy az irodalomkedvelő fiatalok összejárjanak, találkozzanak, műhelymunkák alkalmával beszélgessenek a műveikről, és egymást segítve tudjanak fejlődni. Így alakult ki egy közösség, amely idővel a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság nevet kapta. A társaságnak jelenleg tizenkét tagja van és tavaly novemberben megszerveztük az első Kárpátaljai Irodalmi Napokat – fejtette ki Marcsák Gergely.
A rendezvény résztvevői a műveiket is felolvasták, amelyek a múltra és a jelenre reflektáltak. Az est hangulatát Marcsák Gergely emelte, aki megzenésített verseket adott elő.