2024. április 16., kedd

Gyárfás Tamás tagadja, hogy megölette riválisát

Őrizetben a volt médiamogul – Hangfelvétel buktatta le a Fenyő-gyilkosság felbujtóját?

A mór megtette kötelességét, a mór mehet. Ilyen vélemények is elhangzottak Budapesten azok után, hogy a magyar fővárosban 72 órás bűnügyi őrizetbe vették Gyárfás Tamást. A Magyar Úszószövetség volt elnökét, korábbi médiavállalkozót (a Nap TV egykori tulajdonosát), az úszósport két nemzetközi szövetségének jelenleg is magas beosztású tagját, állami kitüntetettet emberölésre való felbujtással gyanúsítják.

Gyárfás Tamás (a hátsó ülésen) az arcát a kezébe temetve bújik (Fotó: MTI)

Gyárfás Tamás (a hátsó ülésen) az arcát a kezébe temetve bújik (Fotó: MTI)

Gyárfás kezén kedden kattant a bilincs. Nem sokkal később előállították, majd egy fővárosi fogdába került. Azóta gyanúsítottként hallgatták ki.

A vele összefüggésbe hozott gyilkosságot még 1998-ban követték el Budapesten, ami akkor óriási visszhangot keltett az egész országban. Az áldozat ugyanis Fenyő János médiavállalkozó volt. Az Egyesült Államokból a rendszerváltozás előtt néhány évvel hazatért férfi több lap tulajdonosaként vált ismertté, és Gyárfás üzleti vetélytársának számított. A pénzt a (nyomtatott sajtótermékekből álló) médiabirodalom kiépítéséhez részben illegálisan (az alvilágtól), részben videofilmek – gyakran jogdíj megfizetése nélküli, vagyis törvénytelen – magyarországi forgalmazásából és kölcsönzéséből szerezte.

A rendőrség szerint a 69 éves Gyárfás megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy ő adott megbízást a dúsgazdag konkurens vállalkozó meggyilkolására. A nyomozók azt valószínűsítik, hogy a bűncselekmény végrehajtásával vagy a megszervezésével Portik Tamást bízta meg, aki közismert alvilági figura volt abban az időben.

Portik az – akkor „divatos” – üzemanyag-hamisításból, illetve illegális kereskedelméből gazdagodott meg. Az 1990-es évek második felének magyarországi alvilági háborúival is hírbe hozták már. A véres leszámolássorozatban – amelynek (budapesti) robbantásos merényletek is a részét képezték – több ismert bűnöző meghalt, az áldozatok között azonban vétlen civilek is voltak.

Az 50 éves Portikot a múlt hónapban szintén kihallgatták a Fenyő-gyilkosság ügyében, s őt is emberölésre való felbujtással gyanúsítják. Esetében nem volt nehéz dolga a hatóságnak, hiszen nem kellett kézre keríteni. Ez már rég megtörtént, mivel két ügyben (2016-ban és 2017-ben) jogerősen el is ítélték. (Felbujtóként elkövetett emberölés miatt összesen 28 év fegyházbüntetést kapott.)

Ezúttal feltehetően azért „vették elő”, mert a gyanú szerint (Gyárfás javaslatára) ő kért meg valakit Fenyő megölésére. Választása a szlovák Jozef Roháčra esett, aki vállalta a bérgyilkos szerepét.

Roháčot az 1990-es évek magyarországi alvilági leszámolásai közül többel is összefüggésbe hozták a hatóságok. Egyik pokolgépes merényletéért (amelyet 1998-ban a budapesti belvárosban található Aranykéz utcában hajtottak végre) 2017-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte jogerősen egy magyar bíróság. Börtönbüntetését Szegeden tölti.

Fenyővel a rendkívül forgalmas budai Margit körút egyik mellékutcájában végzett (világos nappal) automata fegyverből leadott több lövéssel, majd pillanatok alatt kereket oldott. Utána az országból is eltűnt, s csak jóval később fogták el hazájában, Szlovákiában. Az ottani hatóságok 2011-ben adták át a magyar bűnüldözőknek.

Amit tett, az az 1990-es évek végén dúló magyarországi „maffiaháború” egyik legismertebb gyilkosságaként vonult be a helyi kriminalisztika történetébe. A merénylet után sok találgatás látott napvilágot arról, hogy ki állhatott az egész ügy hátterében, és ki lőtt.

A magyar rendőrség nemrég jelezte, hogy folytatja a nyomozást a Fenyő-gyilkosság ügyében. A cél a korábbi eljárásban fel nem derített megbízó személyének megállapítása.

A gyilkosság kiötlésével meggyanúsított Gyárfás ellen állítólag egyértelmű bizonyítékokat gyűjtöttek össze a hatóságok. Hírek szerint ezek között található egy hangfelvétel is, amelyen Gyárfás és Portik arról beszélget, hogy kit kellene elintézni.

A volt médiavállalkozót korábban már több alvilági alak is nyíltan megvádolta a Fenyő-gyilkosság megrendelésével.

A rendőrségi kihallgatáson Gyárfás mindenesetre tagadta, hogy utasította volna Portikot a merénylet elkövetésére. Ezt állítja legalábbis Bánáti János, a fő gyanúsított meghatalmazott védőügyvédje.

Szerinte védence minden vádat tagadott a kihallgatáson, a gyanúsítás ellen pedig panaszt jelentett be. Az ügyvéd arról is beszámolt, hogy Gyárfás a rendőrségen részletes vallomást tett, ebben beszélt a Fenyővel kialakult vitájáról, majd későbbi megbékéléséről, és arról is, hogy milyen kapcsolatban állt Portikkal.

Gyárfás azonban sérelmezte a hatóság eljárását, a 72 órás bűnügyi őrizetbe vétel ellen pedig panaszt nyújtott be. Nem hivatalosan úgy tudni, hogy az illetékesek visszautasíthatják a kérelmét, és kezdeményezhetik az előzetes letartóztatását.

Nyitókép: Gyárfás Tamás (a hátsó ülésen) az arcát a kezébe temetve bújik (Fotó: MTI)