2024. március 28., csütörtök

Macron: külső és belső szolidaritásra van szükség a menekültügyben

Továbbra is nagy az Európai Unióra nehezedő migrációs nyomás, ezért meg kell állapodni a közösség új menekültügyi rendszeréről, amely a külső és a belső szolidaritást is biztosítja - mondta Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése előtt.

Angela Merkellel tartott tájékoztatóján ismertette, hogy a következő hetekben véglegesítik a két ország közös javaslatait az EU megújításáról, amelyeket a júniusi uniós csúcson terjesztenek elő. A közös munka fontos állomása lesz a június 19-én Németországban tartandó közös kormányülés.

A menekültügyi rendszer megújítását a legfontosabb teendők között említette. A külső szolidaritás az EU külső határainak közös védelmét jelenti, a belső szolidaritást pedig a menekültek tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóták, amelyek akkor lépnek életbe, ha valamely tagállamra rendkívüli nyomás nehezedik.

Angela Merkel a legfontosabb ügyek között az elsőként említette a menekültügyi rendszer megújítását, aláhúzva, hogy ez a feltétele a schengeni övezeten belüli szabad mozgás megőrzésének.

Merkel: az EU megújítása nem lehet az "elitek projektje"

Az Európai Unió reformja nem lehet az "elitek projektje", hanem az emberek javát kell szolgálnia - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a francia államfővel folytatott megbeszélése előtt.

Emmanuel Macronnal tartott tájékoztatóján elmondta, hogy Franciaország után Németországban is elkezdődik az EU jövőjéről szóló társadalmi párbeszéd. A konzultáció május 7-én indul, és valószínűleg lesz olyan eseménye is, amelyen a francia elnökkel együtt vesz részt - mondta a német kancellár.

Megerősítette, hogy Berlin és Párizs a júniusi EU-csúcsig közös javaslatokat készít az EU "újjáalakításáról". Mint mondta, az EU több a kontinens békéjét biztosító formációnál, olyan "projektnek" kell lennie, amely megmutatja, hogy "értékeinket és érdekeinket csak együtt tudjuk érvényesíteni a világban", és ebben "sokszínűségünknek gazdagítania, és nem zavarnia kellene bennünket".

A francia elnök kiemelte, hogy az EU sorsdöntő korszakát éli, mert a közös szuverenitást próbára teszi a nemzetközi viszonyok alakulása, a közösségen belül pedig "kétségek és erős nacionalista víziók" keletkeztek.