2024. április 20., szombat
ÖRÖK EGYETEMI HALLGATÓK

Reménykednek a halasztásban

A több mint 5000 örök egyetemi hallgató tavaly júliusban kérelmet nyújtott be több illetékesnek – Aleksandar Vučićnak, Srđan Verbićnak, Maja Gojkovićnak, Marko Atlagićnak… –, hogy tanulmányuk befejezése határidejét két évvel meghosszabbítsák, és hogy a régi program és tanterv szerint vizsgázzanak, amely az egyetemre iratkozásukkor volt érvényben. Ez év április elején Mladen Šarčević oktatási miniszter azonban kijelentette, tanulmányaik befejezésének határideje nem lesz meghosszabbítva, az oktatási törvényt nem fogják megváltoztatni. Ez nemcsak azokra az egyetemi hallgatókra vonatkozik, akik 2006, azaz a bolognai rendszer bevezetése előtt, a régi törvények szerint iratkoztak be egyetemre. Ez év szeptember 30-áig azoknak is le kell diplomázniuk, akik alapfokú szaktanulmányokra járnak és azoknak is, akik örök egyetemisták maradtak a magiszteri és doktori tanulmányaik végzése során. Az említett határidő alól kivételt képeznek csupán azok az orvostanhallgatók, akiknek diplomázási határidejük a 2018/19. tanév vége.

A Szerbiai Parlament 2016 októberében fogadta el a Felsőoktatási törvény módosítását és kiegészítését, amely az örök egyetemistáknak meghosszabbítja tanulmányaik befejezését 2 évre, azaz 2018. szeptember 30-áig.

Akinek ez addig nem sikerül, annak a bolognai rendszer szerint kell folytatni tanulmányait. „Ami azt jelenti, hogy a jelenlegi abszolvensek visszakerülnének a második vagy a harmadik évfolyamra, ami anyagilag nagy nehézségeket okozna. Fizetnünk kellene a vizsgák hitelesítését, elismerését, a tandíjat… A tantervben semmi nem változott, csak az egyes tárgyakat, amelyeket két szemeszteren keresztül hallgattunk, azokat a bolognai rendszer hallgatóinak két vizsgára osztottak fel” – mondta a Tanjugnak egy egyetemista, aki aláírta ugyan a kérelmet, de az újságírónak nem kívánt bemutatkozni.

A régi tanrendbeli hallgatók még mindig reménykednek abban, hogy tanulmányidejük határideje meg lesz hosszabbítva.

Amikor a minap megkérdeztük Miroslav Miloševićet, az Újvidéki Egyetem Egyetemista Parlamentjének egyetemista rektorhelyettesét, mit tesznek annak érdekében, hogy segítsenek megoldást találni az érintett hallgatók problémáira. Azt válaszolta, májusban megpróbálnak számukra halasztást kérni az illetékes szervektől. Nem tudott azonban adattal szolgálni arról, mennyi ilyen hallgató van az Újvidéki Egyetemen, és mely karokon akadtak meg legtöbben tanulmányaik során. Hangsúlyozta, sajnos ilyen kimutatásokkal nem rendelkeznek a karok, megígérte azonban, hogy néhány napon belül a meglevő adatok alapján megpróbálják az ilyen egyetemisták számát hozzávetőlegesen kimutatni.