2024. március 29., péntek

Az egyházi struktúra kialakulása

A Keresztény Értelmiségi Kör hitismereti napja Szabadkán

Több mint száz résztvevő volt jelen Vajdaság egész területéről Az egyházi struktúra kialakulása, 50 éves a Szabadkai Egyházmegye címmel meghirdetett hitismereti napon. Az érdeklődés nem csupán a témának, hanem az előadóknak is szólt, akik érdekfeszítő előadást tartottak a szabadkai diákotthonban.

Az első előadást ft. dr. Orcsik Károly tartotta Ókori egyháztörténelem címmel. Az előadás során az ókori egyház történetének első három évszázadába nyerhettek betekintést a résztvevők, az első pünkösdtől a niceai zsinatig (i. e. 325. máj. 20. – júl. 25.). Előadása elején az apostoli korban kialakuló egyházszervezet körvonalait ismertette az Apostolok cselekedetei és a páli levelek alapján, majd felvázolta Néró császártól a Római Birodalom legjelentősebb uralkodóinak a keresztényekhez való viszonyulását. Orcsik atya előadásának köszönhetően a résztvevők megismerkedhettek a legjelentősebb apologétákkal és hitvédőkkel, valamint a keresztények körében megjelenő eretnekségekkel is.
A hitismereti nap második előadását ft. dr. Csizmár Oszkár tartotta A püspöki szolgálat értelmezése az egyházaknál címmel. Csizmár atya részletesen szólt arról, hogy mennyire jól szervezett és működő háttérrel ténykedett Jézus. Az atya a modern korról is szólt, és elmondta, hogy ma már a szertartáskönyv szerint kell történnie mindennek az egyházban. A rend szerint, ami az ősegyházban még nem írott formában, csak szájról szájra adva terjedt és maradt fenn.
A rendezvény résztvevői ezután a Szent Teréz-székesegyházban közös szentmisén vettek részt. Ft. Stjepan Beretić, a bazilika plébánosa celebrálta a misét, majd ismertette a basilica minor történetét, és az egyházmegye jubileumáról is szólt.
A Keresztény Értelmiségi Kör tavaszi hitismereti napja a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.