2024. április 23., kedd

Kamarai kitüntetéseket adtak át – jó úton halad a gazdaság

A bácsföldvári Muzslai-farm az év vállalkozója díjban részesült

Kiosztották tegnap Újvidéken a Vajdasági Gazdasági Kamara idei díjait. A 2017-ben sikeresen tevékenykedő vállalatok közül, három részesült elismerésben – a pancsovai Transnafta, az újvidéki Mikromarket és a törökbecsei Vrebalov agrar kapta a legeredményesebb vállalatoknak járó díjakat. A múlt év legjobb vállalkozója elnevezésű elismeréseket a bácsföldvári Muzslai Katalin és Miroljub Kršanin, a Tehnomarket vállalat vezetője vette át.

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy az ország gazdasági fejlődéséhez elengedhetetlen tényező a vállalkozói kedv és az egyéni kreativitás jelenléte, valamint a megfelelő üzleti környezet és a jól megtervezett gazdaságpolitika. Hozzátette, hogy Szerbia és a tartomány tavalyi gazdasági eredményei mindennek kiváló példája, a hazai gazdaság jó úton halad.

Muzslai Katalin (Fotó: Dávid Csilla)

Muzslai Katalin (Fotó: Dávid Csilla)

– Bizonyítékként szolgál a bruttó hazai össztermék folyamatos növekedése, a beruházások bővülése és az új munkahelyek létrejötte. Ezenkívül a múlt évben az ipari termelés és a kivitel növekedése, valamint a munkanélküliség csökkenése volt tapasztalható – mondta Igor Mirović. Kiemelte a Vajdasági Gazdasági Kamara fejlődésben betöltött szerepét, mint mondta, a gazdasági szubjektumok kapcsolathálózata nélkül sem gazdasági, sem pedig másmilyen előrehaladás nem lehetséges.

A Vajdasági Gazdasági Kamara az idén ünnepli fennállásának 55. évfordulóját. Jelentős hagyománnyal rendelkező múltja során különféle változások szemtanúja volt és számos üzleti kihívással találta magát szemben, hangzott el az ünnepi ülésen. Az intézmény célkitűzései között továbbra is a gazdasági kreativitás előmozdítását és a vajdasági vállalkozók lehetőségeinek bővítését tűzte ki célul, mondta Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke. Hozzátette, hogy a vállalkozók munkájának felismerése és fáradozásaik elismerése szintén nélkülözhetetlen.

A bácsföldvári Muzslai Katalin és családja főként tejtermeléssel foglalkozik, de a földművelés, kukorica-, szója- és napraforgó-termesztés is a tevékenységeik közé tartozik.

– 1995-ben otthagytam az egészségházat, mert nem volt aki átvegye édesapám gazdaságát. A gyerekeimnek szerettem volna segíteni a biztos jövő megalapozásában. Az Imlek tejgyárral való közreműködés igen gyümölcsözőnek bizonyult az évek során. Kezdetben egy felvásárlóállomást nyitottunk a faluban. Ekkor naponta még nagyon kevés tejünk volt, bővítést végeztünk, így jelenleg több mint ötezer liter a napi kapacitásunk – mondta Muzslai Katalin.

A mintegy 190 fejőstehénnel rendelkező gazdaság éves tejtermelése meghaladja az 1,5 millió liter tejet. A korszerűen felszerelt és gazdaságos működésű farm megvalósítása a cél, emelte ki Muzslai Katalin. A családi vállalkozás a falusi turizmus terén bővíti tevékenységét.