2024. április 19., péntek

Példaértékű önkormányzati tapasztalatok

A fejlődési egyenlőtlenségek leküzdése a cél

A tartományi kormány és a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (National Allianace for Local Economic Development – NALED) szervezésében tartották meg a Vezető befektetések Vajdaságban elnevezésű találkozót. Az eseményen bemutatták a különböző önkormányzatok gyakorlatban szerzett tapasztalatait, amellyel hozzájárulnak a gazdasági fejlődéshez és a különféle befektetések előmozdításához. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Igor Mirović tartományi kormányfő, valamint Ognjen Bjelić tartományi régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár.

Igor Mirović beszédében kiemelte: a másfél évvel ezelőtt megalakult tartományi kormány egyik legfontosabb célkitűzése Vajdaság mindegyik régiójának azonos mértékű gazdasági fejlődése.

– Ezt a reális feltételek követelték meg, hiszen a gazdasági fejlődés szempontjából különbségeket tapasztaltunk Vajdaság egyes részein – mondta Igor Mirović. Hozzátette: az önkormányzatok gazdasági fellendülésének egyik eszköze az ipari parkok létesítése és fejlesztése. Ehhez a tartományi kormány jelentősen hozzájárult. Jelenleg 11 ipari park létesítését és fejlesztését támogatja.

Az eseményen bemutatták a NALED legújabb felmérésének az eredményeit is (Fotó: Dávid Csilla)

Az eseményen bemutatták a NALED legújabb felmérésének az eredményeit is (Fotó: Dávid Csilla)

– A cél, hogy minden olyan önkormányzat, ahol erre adottak a feltételek, legalább egy ipari övezetet létesítsenek. Emellett számos új gyár nyílt Vajdaságban, valamint megalakult a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség, amelynek fő feladatai közé tartozik az új befektetők idevonzása és az új munkahelyek teremtésének finanszírozása – emelte ki Mirović.

A találkozón bemutatták Ruma, Zombor és Újvidék példaértékű tevékenységét. Goran Sečujski, az újvidéki Helyi Gazdaságfejlesztési Iroda vezetőjének elmondása szerint Újvidék önkormányzata folyamatosan azon dolgozik, hogy megfelelő környezetet alakítson ki a befektetők számára. Erről tanúskodik az a tény, hogy az elmúlt két évben jelentősen emelkedett a hazai és a külföldi befektetők száma Újvidéken.

– Különösen fontos, hogy a hazai cégek mellett az újvidéki vállalatok is nagy érdeklődést mutatnak a befektetések iránt. 2017 végén végeztünk egy felmérést, amelyben 300 újvidéki befektető vett részt, és igen hasznos információkat kaptunk. A befektetők pozitívan értékelték a terjeszkedési és a munkalehetőségeket. Újvidéken a munkanélküliek száma 29 ezerről 20 000 csökkent – emelte ki Goran Sečujski.

A gyakorlati példák mellett a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED) legújabb felmérésének eredményeit is ismertették. A kutatásban 36 vajdasági önkormányzat vett részt. A mutatók alapján az önkormányzatok, illetve városok 97 százaléka rendelkezik érvényes helyi gazdaságfejlesztési stratégiával, valamint a helyi közösségek 89 százalékában nyitottak helyi gazdaságfejlesztési irodát. Az esetek 33 százalékában a helyi gazdaságfejlesztésre irányuló irodák képviselői havonta több mint 10 alkalommal üléseznek az adott önkormányzat vezetőjével. Érdekes adatnak számít, hogy a helyi közösségek milyen módon népszerűsítik a befektetési lehetőségeiket: 78 százalékban az interneten, 69 százalékban kiállításokon, míg 81 százalékban használnak kis terjedelmű kiadványokat (brosúrákat).