2024. április 24., szerda

Uskoro zakon o nacionalnim savetima

U Beogradu je održano savetovanje, na kojem su predstavnici nacionalnih saveta Srbije, predstavnici misije OEBS, civilne sfere, državnog rukovodstva, ministarstava lokalnih samouprava, usaglašavali predloge zakona vezane za nacionalne savete. Mgr. Jene Hajnal, predsednik Mađarskog Nacionalnog Saveta kaže da će se najverovatnije u roku dva meseca prihvatiti izmena zakona. Ako se to desi, posle izbora nacionalnog saveta, u novom sastavu će se raditi već po novom zakonu.
Kordinatori nacionalnih saveta su tokom prošle nedelje zauzeli stav vezano za novi zakon. Kordinatori su predstavili svoj stav u sedam tačaka - rekao je Jene Hajnal.
Predlozi su se odnosili na status nacionalnog saveta, na nadležnosti članova nacionalnog saveta, na njihov posao vezan za nadzor, na model finansiranja nacionalnog saveta, kao i nedostatke vezane za kulturu i informisanje. Pokušali smo i krivično pravo da modifikujemo koje propisuje plan rada. U svakom slučaju smo imali u vidu da samoupravljanje i kulturna autonomija nacionalnog saveta treba da ostane u prvom planu, a da stečena prava ojačaju u dokumentu. Na osnovu primedbi koje su iznete na savetovanju pripremiće se plan, koji će stići pred parlament. Prema mojim procenama, velike su mogućnosti da se plan izmena zakona o nacionalnim savetima prihvati u roku od dva meseca, tako da će se moći raspisati izbori u drugoj polovini godine - objasnio je Jene Hajnal.