2024. április 24., szerda

Kirándulók Topolyán

Topolyán járt az Európa Kollégium lakóinak egy kisebb csapata, nevelőik kíséretében. A látogatás az Európa Kollégium és a helyi Arcus Környezetvédő Egyesület közös szervezésében valósult meg.

Az Európa Kollégium küldöttsége a Betyár-völgyben (Sihelnik Ágnes felvétele)

Az Európa Kollégium küldöttsége a Betyár-völgyben (Sihelnik Ágnes felvétele)

A csoportot Kislinder Gábor községi elnök fogadta, majd Mirić Námesztovszki Kornélia ismertette az egyetemi hallgatóknak Topolya főbb nevezetességeit. A folytatásban a csoport a Sarlós Boldogasszony templomot látogatta meg, ahol ft. Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes fogadta őket, és mutatta be a templomot. Ezt követően a Művésztelepen Szabados Klára, a Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársa tartott előadást a természetvédelemről, valamint a Topolya Völgyei – Természeti Parkról, melynek egy részét meg is tekintették az ezt követő túra alkalmával. A túra a Betyár-völgyet ölelte fel, ahol a hallgatók csapata számos madár-, növény-, és rovarfajjal találkozhatott. A völgyben kora tavasszal virágzó tarka sáfránynak már nyomát sem találták, de így is akadt megfigyelni való. A Betyár-völgy után ebédszünet következett, majd a csapat ismét túrára indult, ezúttal a Lipári-völgybe. Itt az egyesület szakemberei igyekeztek minél jobban rávilágítani a tájidegen fajok problémájára, mint amilyen a szibériai szil. Ugyanakkor számos őshonos fajt figyelhettek meg. Ilyen például a még virágzásban lévő Tavaszi hérics (Adonis vernalis), melynek viszonylag nagy állománya virágzik minden évben a Lipári-völgyben.

A kirándulást végezetül egy borkóstoló zárta a Brindza Borászatban. Itt nem csak megkóstolhatták a borokat, de egy kis betekintést is kaphattak a borászatba.