2024. április 20., szombat

Szélsőségek a menyasszonyiruha-divatban

Az adai Yes esküvőiruha-szalon már három évtizede készít alkalmi ruhákat az ünnepi pillanatokra

A napokban ünnepélyes és elegáns nászmenetet láttam végigvonulni az utcán, köztük a fehér ruhakölteménybe öltözött menyasszonnyal.

Apró Kalmár Izabella az adai esküvői kiállításon (Csincsik Zsolt felvétele)

Apró Kalmár Izabella az adai esküvői kiállításon (Csincsik Zsolt felvétele)

A nyár közeledtével egyre gyakoribb színfoltjai lesznek a kisvárosi mindennapoknak a hétvégi esküvők és a nászmenetek, amelyeket a menyasszonyi szalonok igyekeznek ellátni az igényeknek és a divatnak megfelelő ünnepi öltözékkel. Az adai Yes esküvőiruha-szalon már három évtizede készít ünnepi pillanatokra alkalmi ruhákat, köztük menyasszonyi és menyecskeruhákat. Apró Kalmár Izabella, a ruhaszalon tulajdonosa elmondta, hogy az idei menyasszonyiruha-divatot a szélsőségek jellemzik: az egyszerű és a letisztult stílusjegyeket magukon viselő ruháktól kezdve a nagy méretű, csipkével és csillámmal gazdagon díszített ruhákig. Mindenki az igényeinek megfelelőt keresi, valaki a hatalmas méretű és díszes ruhát kéri, másoknak az egyszerű is elég. Kiemelte, hogy világviszonylatban a menyasszonyi ruha színét illetően az idei divat a krém- és a bőrszínű, valamint a drapp. Az adaiak és a környékbeliek továbbra is inkább a fehér színűt, a formája szerint pedig a nagy méretű és hercegnős kinézetű menyasszonyi ruhákat részesítik leginkább előnyben.

– A menyasszonyi ruha kiválasztásának időpontja személyenként változó. Van, aki az esküvő előtt már fél vagy egy évvel kiválasztja, de vannak, akik az utolsó pillanatban jönnek. Mindig mindenkinek tudunk ruhát találni. Sok ruhánk van, amiből lehet válogatni, ezenfelül tudunk méretre készíteni az elképzelések alapján. A vásárlóink túlnyomórészt kölcsönzést kérnek, de meg is lehet vásárolni a menyasszonyi ruhát. A menyecskeruhát elkészítjük méretre, de a meglévők közül is lehet választani. Ezek között vannak estélyiruha-típusok, valamint népies jellegűek, kalocsai hímzéssel és zsinóros kidolgozással. Ki mit szeretne, abból választhat, illetve kölcsönzünk is – közölte a ruhaszalon tulajdonosa.

Apró Kalmár Izabella elmondta, hogy bár nehéz boldogulni, de igyekeznek fennmaradni, hiszen már 30 éve a piacon vannak, mivel a céget még 1988-ban édesanyja, Kalmár Piroska alapította. A cégtulajdonos megjegyezte, hogy sok munkájuk van, a környékbeli visszajáró vásárlóiknak készítenek alkalmi ruhákat, továbbá elsőáldozási ruhákat kislányoknak és kisfiúknak, valamint kosztümöket örömanyáknak, illetve mindazt megcsinálják, ami elkészíthető ruhából.