2024. április 20., szombat

A nemek egyenlőségének harcosa

Jelica Rajačić Čapakovićra emlékeztek

Április 18-án, tíz évvel ezelőtt hunyt el Jelica Rajačić Čapaković, a egykori tartományi munkaügyi, foglalkoztatási és nemek egyenjogúságáért felelős titkár, aki a nemi esélyegyenlőség intézményesítése és az igazságszolgáltatás egyik legkiválóbb vajdasági szószólója volt.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A Vajdasági Médiaközpontban Jelica Rajačić Čapaković tiszteletére tegnap munkatársai és barátai megemlékezést tartottak.
Dr. Marijana Pajvančić, az újvidéki Jogi Kar tanára egykori barátját rendkívül elszánt női harcosként jellemezte, aki a nemek közötti egyenlőségért folytatott harc érdekében vett részt a politikai életben.
Jelica Rajačić Čapaković a kérdésfeltevés fontosságát és a felszólalásért való jogot helyezve előtérbe, a párttagság kérdésétől függetlenül végezte munkáját, emelte ki Maja Sedlarević, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga Elnökségének tagja.
Danica Todorov egykori tartományi ombudsmanhelyettes, a nemek közötti egyenlőség kutatója, a női vállalkozások fejlesztéséért és elősegítéséért folyó harc kapcsán zárta emlékezetébe egykori munkatársát és barátját.
Jelica Rajačić Čapaković az Újvidéki Egyetem Gender Tanulmányok Központjának (ACIMSI),
valamint a Női Tanulmányok és Kutatások Egyesület egyik alapítója volt. Svenka Savić professor emeritus közösen tevékenykedett évek hosszú során át a nemi kérdésekkel foglalkozó problémák megoldásában. Ezért Svenka Savić a politikusnő tiszteletére, egy a nemek egyenlőségéről szóló szimpózium elindítását kezdeményezte, amely Jelica Rajačić Čapaković nevét viselné.