2024. április 25., csütörtök

A szíriai kormány fokozza a nyomást az Iszlám Állam utolsó damaszkuszi zárványán

A szíriai kormány immár második éjszaka hajtott végre tüzérségi támadást az Iszlám Állam dzsihadista szervezet utolsó zárványa ellen Damaszkuszban, a főváros déli részén - adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerdán.

A brit székhelyű csoport szerint a támadások offenzívát vagy evakuációs megállapodást vezethetnek fel. Az OSDH úgy tudja, hogy a kormány helyi közvetítőkön keresztül már tárgyalt is az Iszlám Állammal.

A szíriai hadsereg két hónapos ostromot követően szombaton teljesen visszafoglalta Kelet-Gútát a felkelőktől, és célkeresztjébe immár a dzsihadisták kerültek.

"A rezsimerők az éjszaka folyamán a szélsőségesek több hadállása ellen intéztek csapást Jarmúkban és Hadzsar al-Aszvadban" - tudósított a terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező szervezetet vezető Rámi Abder-Rahmán. A légicsapásokban egy ember életét vesztette, és többen megsebesültek - tette hozzá.

A tüzérségi támadás hajnali 3 óra körül ért véget - mondta el.

A két tábor előző nap rakétákkal lőtte egymást. A csapások egy gyermek és legalább négy szíriai katona életét követelték az OSDH tudomása szerint.

A dzsihadisták 2015 óta ellenőrzésük alatt tartják a Damaszkusz déli részén fekvő jarmúki palesztin menekülttábor nagy részét, illetve Hadzsar al-Aszvad, Tadamon és Kadam bizonyos területeit.

Ha sikerülne kiűzni a szélsőségeseket, akkor a főváros és környéke 2012 óta először teljes egészében a kormány felügyelete alá kerülne.

Jarmúk a legnagyobb palesztin menekülttábor Szíriában, a konfliktus kezdete előtt 160 ezer lakója volt, köztük szíriaiak is. Ma mindössze néhány ezer menekült él már csak ott.

Fabrice Balanche francia geográfus szerint az Iszlám Állam Szíria területének mindössze öt százalékát tartja ellenőrzése alatt.