2024. március 29., péntek

Megkezdődött a PISA-felmérés

Júniusig 222 iskolában tesztelik a 15 éves diákok alkalmazott tudását

Tegnap Szerbiában megkezdődött a 15 éves diákok PISA-tesztelése, amely egészen júniusig eltart majd. Ez alkalomból Mladen Šarčević oktatási miniszter ellátogatott a belgrádi Gyógyszerészeti és Fizioterápiás Középiskolába, hogy megtekintse, hogyan folyik a mérés. Ebben a felmérésben 222 közép- és általános iskola megközelítőleg 8000 diákja vesz részt.
A miniszter rámutatott, habár nagyon rövid idő állt a rendelkezésükre, mégis az oktatási minisztériumnak nagyon sok mindent sikerült elérnie, különösen a pénzügyi műveltséggel kapcsolatos alapismeretek bevezetésén keresztül, így a diákok képességeinek felmérése teljes körű lehet.
Šarčević sokkal jobb eredményekre számít, mint amilyeneket a diákok a legutóbbi tesztelés során felmutattak, mégis szavai szerint a várt eredményekre majd csak a következő tesztelésnél számíthatnak, hiszen akkorra hozzák meg a törvényes rendelkezések a várt eredményeket, hiszen az új oktatási rendszer már nagy hangsúlyt helyez az alkalmazott tudásra.
A PISA-mérésben résztvevő 222 iskola között elsősorban gimnáziumok, szakközépiskolák, néhány általános iskola szerepel, köztük magán és állami iskolákkal az ország különböző területeiről. Azoknak a diákoknak az alkalmazott tudását vizsgálják a tesztelés során, akik 2002-ben születtek. Így az alkalmazott matematikai műveltséget, az alkalmazott természettudományi műveltséget és a szövegértést, valamint a pénzügyi alapműveltséget is vizsgálják. A mérés elektronikus úton történik.
Ebben a mérésben 80 ország vesz majd részt. Az eredményeket majd csak 2019-ben teszik közzé.
Az eredmények tárják majd fel, hogy ez a korosztály milyen alkalmazott tudással és képességekkel rendelkezik, vagyis a tudásukat mennyire tudják alkalmazni a mindennapi életben. Ez által mutat rá az illetékes minisztériumnak arra, hol vannak az oktatás gyenge pontjai.
Szerbiában 2003-ban tartottak először ilyen tudásfelmérést, azzal, hogy a tanulók legutóbb 2012-ben vettek részt PISA-mérésen, akkor kiderült, hogy a diákoknak a legnagyobb gondjuk a megszerzett tudás alkalmazásával van, így az alkalmazott műveltségük az átlag alatt volt. 2015-ben Szerbia nem csatlakozott a háromévente tartott PISA-teszteléshez.
Évekre visszamenőleg a legjobb eredményeket a szingapúri és a tájföldi diákok mutatják, míg az európai országok közül Finnország emelkedik ki.