2024. április 20., szombat

Isprepletena prošlost i sadašnjost

Na proslavu jubileja ,,Népkör” iz Kule stigli su brojni gosti iz matične države i iz raznih vojvođanskih mesta.
Prijalo je biti Mađar iz Kule za vikend. Više od dvesta pedeset gostiju je prisustvovalo svečanosti povodom jubileja ,,Népkör” na 150. godišnjici postojanja. Posle otvaranja svečanosti u petak, u subotu pre podne su promovisali knjigu ,,150 godina Népkör”, koju je predstavila Karolina Hunjadi, jedna od autora. Za 140. godišnjicu je Andraš Juhas napisao knjigu, koja se sada proširila sa aktivnostima poslednjih deset godina.
Pisac, Karolj Dudaš je predstavio svoju knjigu ,,Nem élünk gyöngyszigeten” (Ne živimo na bisernom ostrvu“) obožavaocima književnosti. Dok je u popodnevnim satima susret horova dobio mesto na proslavi. Hor Bela Bartok je prvi stupio na scenu pod dirigentskom palicom Đenđi Vendel.
Grad pobratim Kaloča se predstavio crkvenim horom, narodnim pesmama, lakšim delima savremenih autora. Hor Allegro osnovne škole iz Kule je nastupio sa pobedničkom numerom u Lakitreleku u Mađarskoj, koju je publika nagradila velikim aplauzom. Na poziv ,,Népkör” nastupili su mnogi domaći i gostujući horovi iz Vepreda, Balatonkeneše, zatim hor iz Crvenke, Vrbasa. Publika je imala prilike da vidi veoma sadržajan program, koji se završio druženjem i večerom. Sa velikom pažnjom su osmotrili i izložbu rukotvorina na spratu objekta.
U nedelju u katoličkoj crkvi, misom se nastavila proslava jubileja, kada su se podsetili osnivača Šandora Sakačija, zatim su položili cveće na njegov grob.
U popodnevnim satima se održala svečana sednica na kojoj je predsednik Žolt Goga podelio priznanja, a uveče je Novosadsko pozorište zaključilo jubilej sa predstavom ,,Kovácsok”.