2024. április 20., szombat
A ZOMBORI GIMNÁZIUMBAN

Korlátozzák a mobiltelefonok használatát

Aligha van, aki nem észrevételezte volna, hogy a mobiltelefonálás elképesztő méreteket öltött nálunk is, már az óvodások is érintőképernyős készülékkel futkároznak, noha írni sem tudnak, és kérdés, hogy mikor tanulnak jó modort. Mert felnőttként, még a hivatalban is, kikérik maguknak, ha a biztonsági személyzet figyelmezteti őket, hogy az ügyfélnek nem kellene hangosan telefonálnia, főként nem úgy, mintha a szomszéd udvarába ordítana át.

Mobil a kézben, fülhallgató madzagja a fülben, gyalogátkelőn, kerékpáron, a kávézóban és természetesen a tanórákon. A kézivasaló-méretű okostelefon birtoklása presztízskérdés a fiatalok közt, ugyanakkor észbontóan zavaró a tanórákon. Ezt fölismerve a tantestület és a szülők közös döntése alapján kitiltották a mobilkészülékeket a zombori Veljko Petrović Gimnáziumból. A szülők tanácsa, a tantestület és Fekete László igazgató határozata értelmében az előadó tanár engedélye nélkül a tanulók óra alatt nem pötyöghetnek a telefonjaikon.
Az új rendelkezés értelmében a tanórák idejére ki kell kapcsolni és az iskolatáskában kell tartani a telefonokat. Diákok sem óra alatt, sem szünetben nem készíthetnek szelfit, nem fotózhatják vagy filmezhetik diáktársaikat, sem oktatóikat, sem az iskola épületében, sem az iskolaudvaron. Ha a diák a tiltás ellenére használja a telefonját, ezt az előadó tanárnak be kell jegyeznie az osztálynaplóba, majd az iskola titkáránál vezetett külön nyilvántartásba.
Az iskolai mobilozás immár tehát kihágásnak minősül, akit rajtakapnak, az osztálynaplóba tett bejegyzés alapján csökkentett magatartásjegyet, minden ismétlődő alkalommal eggyel kisebbet kap az osztályfőnöktől, aki köteles írásbeli értesítést küldeni az esetről a szülőnek vagy nevelőszülőnek. Ha az eset megismétlődik, a diák többé nem javíthat magatartási osztályzatán. Ha pedig a tanuló visszaélést követ el okostelefonjával, az osztályfőnök köteles nevelési-fegyelmezési eljárást kezdeményezni vele szemben.
A gimnáziumban hozott intézkedés a tanári karra is érvényes, óraadás közben az előadók se telefonálhatnak, ha ezt megteszik, a diákoknak és az osztályelnököknek írásos feljelentést kell tenniük a szabálysértő tanár ellen az iskola titkáránál. A mobilhasználat egyébként a tanórák közti szünetekben engedélyezett, de csak telefonálásra, illetve üzenetek küldésére, fogadására, fotózni, filmezni akkor sem szabad a készülékkel.
Dr. Fekete László igazgató lapunkkal közölte, hogy ha a most hozott rendelkezések nem járnak eredménnyel és nem vezetnek célra, az új tanévben, ősszel teljesen betiltják a mobiltelefonokat a gimnáziumban.