2024. március 28., csütörtök

Internetes beiratkozás az újvidéki óvodákban

A következő pályázat kiírásánál már elektronikus úton is beírathatják gyermekeiket a szülők a Radosno detinjstvo Gyermekintézménybe, az újvidéki önkormányzat lehetővé tette az interneten keresztül történő regisztrációt.

Az elektronikus beiratkozási rendszernek köszönhetően többé nem kell órákig sorba állniuk a szülőknek, mindent akár otthonról is elintézhetnek. Csupán internetkapcsolatra van szükségük (Dávid Csilla illusztrációja)

Az elektronikus beiratkozási rendszernek köszönhetően többé nem kell órákig sorba állniuk a szülőknek, mindent akár otthonról is elintézhetnek. Csupán internetkapcsolatra van szükségük (Dávid Csilla illusztrációja)

– Miloš Vučević polgármester kezdeményezésére, a következő pályázat kiírásától a szülőknek lehetőségük lesz arra, hogy interneten keresztül, akár otthonról is elintézzék a gyermekek beiratkozását az óvodába. A szülőknek így nem kell majd órák hosszat sorban állni a Radosno detinjstvo hivatala előtt, elkerülhető lesz a nagy tumultus és az idővesztés, továbbá az internetes jelentkezésnek köszönhetően a szülőknek nem kell többé a beiratkozáskor illetéket fizetniük. Az internetes applikációnak egyszerű a használata, csak az alapvető adatokat, információkat kell kitölteni, pontosabban: a gyermek vezetéknevét, nevét és a személyi számát. Az összes többi információt az applikáció a központi adatbázisokból megszerzi. Az elektronikus beiratkozásnak köszönhetően maximálisan leegyszerűsítettük a beiratkozás folyamatát, és lehetetlenné tettük pl. a dokumentumok hamisításának a lehetőségét, amit a múltban sajnos több lelkiismeretlen szülő elkövetett – magyarázta Vladimir Jelić, a városi tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja.

A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény 2018/2019 évre szóló pályázatát április 22-én írják ki.

A szülők, a gyámok, illetve a gyermekek jogi képviselői a pályázat kiírását követően 15 nap után használhatják a beiratkozáshoz kialakított, új elektronikus rendszert. A honlapon kitöltött elektronikus űrlap információi alapján az eUprava rendszere automatikusan beszerzi az összes szükséges adatot, ami nagy mértékben megkönnyíti az egész folyamatot, hiszen minden dokumentumot elektronikus úton szerez be a rendszer, így a szülőknek nem kell körbejárkálni az anyakönyvvezetői hivataltól kezdve a Radosno detinjstvo objektumain keresztül az összes érintett hivatalt.

Csak azokat a gyermekeket lehet elektronikus úton beíratni, akik nem tartoznak a következő csoportokba: családi erőszak áldozatai, fejlődészavarban szenvedő gyermekek, a szociális védelem felhasználói stb. A társadalmilag érzékeny kategóriákba tartozó gyermekeket azért nem írathatják be elektronikus úton, mert személyesen kell benyújtani azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják azt, hogy a gyermek a kategóriák egyikébe tartozik.

Azok a szülők, akik nem akarják használni az internetes beiratkozási módszert, személyesen is megtehetik ezt a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény központi épületében (Pavle Simić utca 9.) hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 8 óra és 14 óra között, illetve szerdán 8 óra és 17 óra között. Az internetes beiratkozásról az elkövetkező napokban bővebb információt közölnek majd a Radosno detinjstvo és az újvidéki önkormányzat honlapján.