2024. április 25., csütörtök

Új buszok, új igazgató

Tizenkét busszal gazdagodik az újvidéki Közlekedési Közvállalat gépparkja

Az új, alacsony padlózatú járművek második kontingensét a múlt hét végén rendelték meg a belgrádi, pontosabban a zimonyi Ikarbus gyárból és az osztrák Abex kompániától. Ebből a közbeszerzésből öt új buszt várnak a közvállalat udvarára. Március végén hét hasonló, kéttengelyes, dízelmotorral szerelt buszt vettek, azok már szállítják az utasokat, úgyhogy a városi tömegfuvarozó gépparkja az idén összesen 12 járművel bővül. A múlt héten aláírt, a két buszgyártó cég közös ajánlatát elfogadó szerződés értéke csaknem 85 millió dinár, adó nélkül.

A március végén megérkezett buszokat is az Ikarbusban gyártották. Az újvidéki utasok már ismerik ezt a fajta autóbuszt, ebből a sorozatból már a korábbi években is vásároltak, úgy kéttengelyes, mint háromtengelyes, azaz csuklós kivitelben. Az elmúlt három évben összesen 42 új, dízelmotoros, klímaberendezéssel ellátott buszt vett a városi tömegfuvarozó vállalat, üléseik kárpitozottak, van bennük kerekesszéket leengedő emelőplatform, kijelzőtáblájuk pedig LED-ekkel jeleníti meg a szükséges menetinformációkat.

A Városi Közlekedési Közvállalat Függetlenség szakszervezete a múlt héten tegnapra sztrájkot jelentett be, de mivel időközben a közvállalat teljes vezetősége lemondott tisztségéről, a sztrájkbizottság felfüggesztette a munkabeszüntetésről szóló döntést. Az elégedetlen dolgozók azonban nem állnak el követeléseiktől, az igazgató és az igazgató bizottság lemondása ellenére a tiltakozást csupán elnapolták. Miloš Vučević polgármester úgy nyilatkozott, hogy a dolgozóktól elvárja, hogy támogassák az újonnan kinevezett igazgatót, Milovan Amidžićet. Az új káder a polgármester szerint képes szembenézni és megbirkózni a kihívásokkal. A korábbi vezetőség menesztésével kapcsolatban Vučević annyit mondott, hogy ha már a cégen belül megromlottak a viszonyok, logikusabb a vezetőséget változtatni, mint a munkásokat. – A tömegközlekedés színvonalát az újvidéki polgárokat megillető szinten tartjuk majd. Előbb a munkaközösségen belüli, emberi viszonyokon szeretnénk javítani, aztán a gazdasági mutatókkal is foglalkozunk – üzeni a polgármester.

Milovan Amidžić mostanáig a Stan közvállalat megbízott igazgatója volt, a Közlekedési Közvállalatban is ilyen tisztségben tevékenykedik majd, legfeljebb egy évig. Ez alatt az idő alatt kihirdetik az igazgatói pályázatot.