2024. április 19., péntek

Hajdújárási diákok sikere Magyarországon

A hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai negyedik helyezést értek el a X. Határon túli honismereti versenyen

Április 6-án rendezték meg a magyarországi Csongrádon a X. Határon túli honismereti versenyt, ahol a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai harminchárom csapat közül 4. helyezést értek el. A versenyen ötödikes és hatodikos diákok ötfős csapatai mérték össze tudásukat. A diákok felkészítését és részvételét a versenyen a Szabadkai Városi Könyvtár tette lehetővé. A kiemelkedő eredménnyel kapcsolatban a verseny résztvevőivel beszélgettünk.

Berényi Eszter és Kőműves Larisza a hajdújárási diákokkal (Fotó: Gergely Árpád)

Berényi Eszter és Kőműves Larisza a hajdújárási diákokkal (Fotó: Gergely Árpád)

– A Szabadkai Városi Könyvtár és a Csongrádi Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ jószomszédi viszonyt ápol. Ennek köszönhetően kapcsolatfenntartóként több ízben jártam Csongrádon. A csongrádi igazgatónak, Illés Péternek köszönhetően szereztünk tudomást a vetélkedőről, valamint megismerkedtem Rostáné Hajdú Erzsébettel, aki a honismereti verseny megálmodója. Eleinte hat-hét csapat mérte össze tudását és helyi jellegű verseny volt. Az idén immár tizedik alkalommal megszervezett vetélkedőn harminchárom csapat versenyzett, ezek közül nyolc csapat határon túli volt – mondta Berényi Eszter, a Szabadkai Városi Könyvtár főkönyvtárosa.

A könyvtár harmadik alkalommal biztosította egy szabadkai iskola részvételét a versenyen.

– A honismereti verseny idei témái a régi hagyományőrző játékok, a szoba, konyha berendezései és az ételkészítés eszközei voltak. Ebből kellett a gyermekeknek felkészülniük. Rostáné Hajdú Erzsébet adott anyagokat a gyermekek felkészítésére, a szabadkai könyvtár pedig könyveket biztosított. Mivel a palicsi könyvtárban is dolgozom, úgy gondoltam, hogy ne csak a központi iskolákat vonjuk be ebbe a vetélkedőbe, hanem a környékbeli településeket is. Ezért a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola diákjait vittem el a versenyre. Felvettem a kapcsolatot Szűcs Anna igazgatónővel, aki Kőműves Lariszát jelölte ki felkészítő tanárnak – magyarázta Berényi Eszter.

Kőműves Larisza hitoktató, a hajdújárási diákok felkészítőtanára a vetélkedővel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

– Másfél hónapon keresztül készültünk a versenyre. Közös foglalkozásokat tartottunk. Több alkalommal elmentünk a palicsi könyvtárba is, ahol Berényi Eszter elmondta eddigi tapasztalatait a versenyről. A felkészülés alatt a gyerekek készítettek egy tablót a témával kapcsolatban. Ezenkívül saját kutatást is végeztek, melynek során elbeszélgettek nagyszüleikkel. A gyermekek így megismerkedhettek nagyszüleik, dédszüleik életmódjával. Én is nagyon sok új dolgot tanultam, amíg tartott a felkészülés.

Berényi Eszter a hajdújárási diákokkal és az általuk készített játékfigurával (Fotó: Gergely Árpád)

Berényi Eszter a hajdújárási diákokkal és az általuk készített játékfigurával (Fotó: Gergely Árpád)

A hajdújárási általános iskolából öt diák vett részt a versenyen: Sövény Noémi, Barát Emma, Szalai Violetta, Varga Johanna és Bálint Tifani. A versenyen az első hat csapatot jutalmazták, és a hajdújárási diákok csak egyetlen ponttal maradtak le a harmadik helyről. A diákok oklevelet és értékes könyvcsomagot kaptak az elért helyezésért.

– Nagyon tetszett a verseny. Némely feladat kicsit nehéz volt, de a csapat többi tagjával együtt sikerült megoldanunk. A versenyen be kellett mutatnunk a játékokat, amiket mi magunk készítettünk, majd keresztrejtvényt kellett kitölteni, társasjátékot játszani, internetes feladatokat megoldani – ismertette a verseny jellegét Szalai Violetta.

A honismereti verseny egyben kirándulás is volt, amelyen a diákok megtekinthették Csongrád nevezetességeit.

– Voltunk a csongrádi gimnáziumban és a templomban. Elmentünk egy tájházba, ahol láttuk mindazt, amit a felkészülés során tanultunk – mesélte Sövényi Noémi.

– A diákok a felkészülés során sokat olvastak. Megismerték népünk régi életmódját és szokásait, amit később továbbadhatnak majd gyermekeiknek – mondta a verseny pozitív hatásairól Kőműves Larisza.

A diákok az elért sikerért cserébe egyéves ingyenes könyvtári tagságot kaptak a Szabadkai Városi Könyvtártól.