2024. április 24., szerda
HATÁRON TÚLI KÖRKÉP

Csallóközi és székelyföldi győzelem

Fél lábbal Európában a DAC, menekül a Sepsi

Jól sikerült a hétvége a határon túli magyarok két legnépszerűbb labdarúgóklubja számára, szombaton ugyanis a DAC csapata a szlovák élvonalban, a Sepsi gárdája pedig a román első osztályban aratott fontos győzelmet.

A Fortuna liga felsőházi rájátszásának 5. fordulójában a DAC a bajnoki címvédő Zsolna együttesét fogadta, egy olyan mérkőzésen, amely az európai kupaszereplés szempontjából rendkívül nagy jelentőséggel bírt. A 7925 néző előtt lejátszott találkozót jól kezdte a dunaszerdahelyi alakulat, a sárga-kékek az elefántcsontparti Bayo, illetve a horvát Ljubičić góljaival a 31. percben már 2:0-ra vezettek. A folytatásban a vendégek ugyan szépíteni tudtak a 62. percben, néhány perccel később azonban a menteni igyekvő Králik öngólja eldöntötte a végig remek hangulatú összecsapás sorsát. A legutóbbi három bajnokiját megnyerő DAC gárdája 3:1-es győzelmével megerősítette 2. helyét a táblázaton, a csallóköziek előnye jelenleg négy pont a 3. helyen tanyázó Slovannal szemben, a 4. helyen álló Zsolnát pedig hét ponttal előzik meg, így a felvidéki gárda már fél lábbal az Európa-liga-selejtezőiben érezheti magát.

Jó néhány száz kilométerrel keletebbre és néhány órával korábban a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgyön is győzelemnek örülhettek a szurkolók, a romániai Liga 1 alsóházi rájátszásának 5. játéknapján ugyanis a Sepsi csapata 0:1-ről tudott fordítani a meggyesi Gaz Metan elleni kiesési rangadón. A vendégek első félidőben született vezető találata után a 68. percben a mindössze négy perce a pályán lévő Hadnagy egalizált, majd a bírói ráadás 3. percében egy visszafejelt labdára a macedón légiós, Szimonovszki érkezett remek ütemben, és megszerezte a székelyföldiek számára a győztes találatot. A 2011-ben alapított szentgyörgyi klub így folytatta jó sorozatát a playoutban, a piros-fehérek ugyanis még veretlenek az alsóházi rájátszásban, s jelen pillanatban négy, illetve hat pont az előnyük a két kiesőhelyen álló csapattal szemben.