2024. április 19., péntek

Védelem kell a képviselőknek?

Aleksandra Jerkov: Šešelj az orrba vágást kezdheti velem

Mielőtt a Köztársasági Képviselőház a napirenden szereplő törvényekre benyújtott módosítási indítványok egyenkénti megvitatásával folytatta volna az ülést, vitát váltott ki Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt képviselőjének képviselői kérdése, amit Maja Gojkovićhoz, a parlament elnökéhez intézett. Arra volt kíváncsi, mikor vonja meg Vojislav Šešeljtől, a Szerb Radikális Párt képviselőjétől a mandátumát, a parlamenti képviselők megválasztásáról szóló törvény szerint ugyanis nem tölthet be ilyen tisztséget az, akit legalább hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, nem beszélve a háborús bűnösökről.

Aleksandra Jerkov kiemelte, ha már Šešelj azzal fenyegette meg képviselőtársait, hogy beveri az orrát annak, aki őt háborús bűnösnek meri nevezni, kezdheti a sort vele. Folytatván képviselői kérdéseinek feltevését, azt szerette volna megtudni, hogyan kívánják megvédeni Nenad Čanakot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselőjét és Tomislav Žigmanovot, a DP képviselőjét, akiket Šešelj súlyosan megfenyegetett. Jerkov kérdései felháborodást váltottak ki a Szerb Radikális Párt körében, válaszként megfenyegették, és trágár szavakkal illették. Még a hatalmi koalíció képviselői sem védték meg. Az éppen elnöklő Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője rendreutasította a képviselőnőt, mondván, nem ő fogja meghatározni, ki lehet képviselő és ki nem a parlamentben. Ezt követően Marijan Rističević, a hatalmi koalíció képviselője kért szót, arra szólította fel Tomislav Žigmanovot, mondja meg számszerűen, hány horvátot öltek meg Vajdaságban és hányat üldöztek el, véleménye szerint ugyanis senki sem üldözte a horvátokat Vajdaságban a kilencvenes években.

A téma körül kialakult vita akkora zavart keltett, hogy az elnöklő 15 perc szünetet rendelt el.

Vojislav Šešelj a vita során a parlamentben tartózkodott, de nem volt az ülésteremben. Később sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nem kívánja veszélyeztetni Jerkov testi épségét, de ezek után csúnya szavakkal fogja illetni, hogy megnehezítse a mindennapjait. Mindennél jobban várja, hogy egy férfinak törje be az orrát, ha őt háborús bűnösnek nevezné.

Az ülés délutáni folytatásában sem a SZRP képviselői, sem a demokrata blokk többsége nem volt jelen. Több pénzügyi törvény szerepel a napirenden.