2024. április 16., kedd

Ünnepelt a 40 éves Agapé Kiadó

Az öröm és a hálaadás jegyében ünnepelte az Agapé ferences kiadó fennállásának és tevékenységének 40. évfordulóját. A Dusán cár utca 4. alatti Ferences Rendház keretében működő Bonaventurianum Kollégium előadótermében az egyházi és a világi személyeket, a társadalmi-politikai-művelődési élet számos jeles képviselőjét és a könyvek iránt érdeklődő híveket, barátaikat dr. Harmath Károly OFM házfőnök és az Agapé Kiadó alapítója, Ilija Vrdoljak OFM, a zágrábi ferences rendtartomány tartományfőnöke köszöntötte.

Dr. Szilágyi Péter, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntő beszéde előtt az újságíróknak a kiadó munkáját méltatva elmondta, a kiadó, illetve a köré szerveződő „magyar csapat”, a ferencesek nagyon fontos tevékenységet végez, a több mint negyven éve a magyar nyelvű művek megjelentetésével és irodalmi-kulturális tevékenységükkel.

Szabó Judit, dr. Csáky S. Piroska, dr. Harmath Károly OFM, Gergely Barnabás és dr. Szilágyi Péter (Fotó:Bozsoki Valéria)

Szabó Judit, dr. Csáky S. Piroska, dr. Harmath Károly OFM, Gergely Barnabás és dr. Szilágyi Péter (Fotó:Bozsoki Valéria)

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy Harmath Károly, aki a kiadóház vezetését az utóbbi években Gergely Barnabásra bízta, most is jelen van az áldásos munkában, nemcsak a magyar nyelvet és kultúrát megtartva fáradozik, hanem a kiadó mellett működteti a Bonaventurianum fiúkollégiumot és a lurkóházakat is. A negyven évi sikeres, hasznos munka után Szilágyi Péter a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a magyar kormány további anyagi támogatásáról biztosította a kiadót és intézményeit.

Tartalmas tematikus előadást tartott: dr. Harmath Károly, Szabó Judit szerkesztő, történész, valamint dr. Csáky S. Piroska nyugalmazott egyetemi tanárnő és Dragan Muharem atya, a Zvonik szabadkai, horvát nyelvű katolikus havilap volt főszerkesztője.

A ferences templomban egybegyűltek, a Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus is az égiek segítségét koncelebrációs hálaadó szentmisén köszönték meg, amelyet dr. Német László SVD nagybecskereki püspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke mutatta be oltártestvéreivel: mintegy húsz pappal és szerzetessel.

Az ünnepségről, amely a kollégiumban folytatódott, bővebben a holnapi számunkban számolunk be.