2024. április 19., péntek

Húszéves a szabadkai Rotary Club

Az újraalakult szabadkai Rotary Club fennállásának 20. évfordulója alkalmából szombat este Palicson a Vigadóban díszülést tartottak. A rendezvényen a szabadkai tagokon kívül más szerbiai klubokból, valamint Magyarországról és Horvátországból érkezett vendégek is jelen voltak. Az ünnepségen részt vett Bane Ranđelović, a 2483 Rotary District kormányzója is. A díszülésen rövid történelmi összefoglalóban megemlékeztek a kezdetektől napjainkig megvalósított legjelentősebb akciókról, és átadták a legismertebb Rotary-elismerést, a Többszörös Paul Harris Követő elismerést, a két zafírköves kitűzőt Radovan Cvejić ügyvédnek önzetlen segítségéért és humanista munkájáért.

A díszülés előtt Keller Sándor, a szabadkai Rotary Club elnöke a klub tevékenységéről és jövőbeli céljairól nyilatkozott lapunknak.

Húsz év a humanitás jegyében – a díszülés résztvevői (Fotó: Paszterkó Erika)

Húsz év a humanitás jegyében – a díszülés résztvevői (Fotó: Paszterkó Erika)

– Óriási megtiszteltetés számomra, hogy a két évtizedes jubileum évében vagyok a szabadkai Rotary Club elnöke. A szabadkai Rotary Club 1929-ben alakult, ötödikként a Jugoszláv Királyságban, a háború után megszüntették, majd húsz évvel ezelőtt újraalakult. A húsz év alatt több humanitárius akciót valósított meg, amelyek közül külön kiemelném a palicsi Szüreti Napok rendezvényt, amelyen minden év szeptemberében tagjaink húspogácsákat és más ételeket készítenek, és az azoknak az értékesítéséből befolyt pénzből ösztöndíjban részesítünk diákokat. Az idén hét középiskolás és hét egyetemista részére biztosítottunk ösztöndíjat. A Szabadkai Közkórház gyermekosztályának három évvel ezelőtt 65 ezer euróért röntgenkészüléket vásároltunk. Megemlíteném még a Vegyészeti technológiai középiskola sportpályájának a felújítását is, emellett segítettünk az árva gyermekeknek, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének, a Cukorbetegek Egyesületének, a Kolevkának és másoknak. Támogattuk a kúlai, a topolyai, a pancsovai és a palicsi Rotary Clubok megalakulását. Klubunknak 37 állandó tagja van, közülük 17 Paul Harris Követő elismeréssel kitüntetett személy. A jövőben is a fiatalok támogatása, ösztöndíjak biztosítása a fő célkitűzésünk – mondta Keller Sándor.