2024. április 23., kedd

Közös értéket képviselünk

A nemzeti kisebbségek hivatalos írás- és nyelvhasználatára irányuló tartományi támogatás értéke 9,5 millió dinár

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság az idén 9,5 millió dinárral segíti a kisebbségi hivatalos írás- és nyelvhasználatot. A támogatási szerződéseket hétfőn a Tartományi Képviselőházban írták alá a vajdasági önkormányzatok, helyi közösségek, szervek, szervezetek és intézmények képviselői.

Kislinder Gábor, dr. Vikor László, Szabolcski Szabolcs és Fazekas Róbert (Fotó:  Ótos András)

Kislinder Gábor, dr. Vikor László, Szabolcski Szabolcs és Fazekas Róbert (Fotó: Ótos András)

Az eseményen jelen volt Igor Mirović tartományi kormányfő, Nyilas Mihály tartományi kormányfőhelyettes, oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, továbbá Milinka Hrćan illetékes segédtitkár.
Igor Mirović hangsúlyozta, hogy a kisebbségi hivatalos írás- és nyelvhasználat támogatása csupán részét képezi a tartományi kormány politikájának, amely a Vajdaságban élő nemzeti kisebbségek jogainak érvényesüléséhez járul hozzá. Mindez különféle területeken valósul meg, és ez a kormány egyik prioritásának számít. Véleménye szerint az elv a fontos, ez pedig nem más, mint a közösség, a közösségi élet és a közös értékek, a nemzeti közösségek értékei ugyanis a többségi nemzet értékei is, valamint a többségi nemzet értékei a nemzeti kisebbség értékei is. A kormányfő bejelentette, hogy a tartományi közigazgatás rendszerében júliustól kezdve elegendő számú fordítót alkalmaznak, és első alkalommal lefordítják az általános okiratokat a nemzeti kisebbségek nyelvére is.
– Igazán nagy volt az érdeklődés, összesen 83 sikeres pályázatról számolhatunk be. Ilyen módon hozzájárulunk a többnyelvű táblák elhelyezéséhez, különféle publikációk, űrlapok kidolgozásához. Mindenhol, ahol több nyelv van hivatalos használatban, költségekkel kell számolni, így ezek a kiadások valamilyen módon tartományi forrásból is megtérülnek, és nem csak az önkormányzatoknak, intézményeknek kell saját költségvetésükből erre pénzt fordítaniuk – tette hozzá Nyilas Mihály illetékes titkár.
Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának alelnöke elmondta: a faluban megjelenik egy Kisújság nevű kétnyelvű, tájékoztató lap, amely beszámol a helyi közösség tevékenységéről, a civil szervezetekről, az egyházakról, az intézményekről, valamint a településen elért eredményekről, különlegességekről, kiválóságokról.
– Többnyire kéthavonta jelenik meg, attól függően, mennyi anyagunk jön össze. Minden házba eljuttatjuk. Azt gondolom, hogy a 120 000 dináros támogatás jelentős segítség, hiszen így többször tudjuk megjelentetni. A lakosság jó része idős, ezért igen fontos, hogy minden otthonba eljusson az újság, és az alapvető információk papír formában mindenkinek hozzáférhetővé váljanak. Bármennyire is az internet korában élünk, mi a helyszínen azt tapasztaltuk, hogy erre szükség van. Éppen ezért az igényeknek szeretnének eleget tenni. Ehhez az illetékes titkárság hozzájárul, egyébként már nem első alkalommal. Így folyamatossá tudjuk tenni a kiadást. A lapot mi szerkesztjük a helyi közösségben egy civil szervezet részvételével. Az anyagi lehetőségeknek megfelelően például a karácsonyi számba falunaptárat jelentetünk meg, és falunapi vagy olyan közösségépítő műsorokat közlünk, amelyeket, úgy érezzük, meg kell osztanunk a polgárokkal – emelte ki Fazekas Róbert.
Szabolcski Szabolcs, a pacséri helyi közösség tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy a támogatás külön jelentőséggel bír. Ennek értéke 150 000 dinár, amelyet többnyelvű táblák elkészítésére és elhelyezésére, valamint prospektusok nyomtatására fordítják majd.
– Kétnyelvű településről beszélünk, a lakosság körülbelül fele szerb és fele magyar nemzetiségű. Az utca vagy település nevét jelző, az intézmények elnevezését jelölő vagy a közlekedési tájékoztató táblák könnyebbé teszik a tájékozódást. A pacséri gyógyfürdő hozzájárul a falusi turizmus fellendítéséhez. A prospektus segítségével a gyógyfürdőt szeretnénk népszerűsíteni – tette hozzá Szabolcski Szabolcs.
Dr. Vikor László, a pobedai helyi közösség tanácsának elnöke szerint az illetékes titkárság 200 000 dinárt irányozott elő többnyelvű táblák elkészítésére és felújítására.
– Pobeda esetében többnemzetiségű településről van szó, így a támogatást teljes mértékben ki tudjuk használni. Ugyanúgy az odalátogatók turisták tájékozódását könnyíti meg, és előmozdítja a leendő falusi turizmus fejlesztését – mondta a helyi közösség tanácsának elnöke.