2024. április 25., csütörtök

Falugyűlés Martonoson

Az ezer fős falu lakosságából mintegy 300-ra tehető már a koszovói roma betelepülők száma, ami a helyiek szerint aggodalomra ad okot, mivel nem hajlandóak asszimilálódni, illetve úgy viselkedni, ahogy az elvárható. A helyiek már több ízben is nemtetszésüknek adtak hangot, mert azonfelül, hogy úgy érzik, nem egyforma szabályok vonatkoznak rájuk és a betelepülőkre, sokszor nemcsak bosszúsággal, hanem félelemmel is tölti el őket a jelenlétük, ugyanis több inzultus elszenvedői is voltak a helyiek.

A helyi közösség támogatta az ötletet, hogy gyűljenek össze és beszéljenek a problémáról, hátha valami megoldást is sikerül találniuk, ám a polgármester szívműtéte miatt, aki éppen lábadozik, nem tartottak lakossági fórumot, de a polgárok úgy érezték, kell egy összejövetel, ahol azonkívül, hogy elmesélik, mi a legégetőbb probléma, segítséget vagy valamiféle megoldást is reméltek.

Rekecki Molnár Eleonóra hívta össze az embereket a nyugdíjas-egyesület épületébe, ahol a Magyar Mozgalom és az UKROK szervezetek képviselői is jelen voltak, mint a politikum aktív tagjai. Hosszasan ecsetelték, mi lehetne célravezető ez ügyben, s Pejak Dejan azt javasolta, hogy a helyiek együttesen és az ellenzéki képviselőkön keresztül a következő községi képviselő-testületi ülésre adjanak be egy javaslatot, mely arra irányul, hogy a betelepítésre vonatkozó, 2016-os programot hatályon kívül helyezzék.

A helybeliek veszélyeztetve érzik magukat, és szeretnék, hogy a mindennapjaik a pár évvel ezelőtti kerékvágásba lendüljönek vissza, mert napjainkban a magán- és köztulajdonukat is féltik és gyermekeik, valamint saját jövőjükre is borúlátóan tekintenek.

Rekecki Molnár Eleonóra lapunknak adott nyilatkozatában kiemelte:

– A legnagyobb probléma, hogy nem tudnak beilleszkedni hozzánk, sőt nem is akarnak. Nekünk nincs semmilyen nacionalista nézetünk velük szemben. A probléma az, hogy köztereket közösítenek ki, randalíroznak, lopnak. Lehetetlen együtt élni velük.

A bosszúság mindennapos Martonoson, a helybeliek azt szeretnék elérni, hogy a betelepülők, ha már nem hajlandóak beilleszkedni, álljanak tovább.