2024. április 25., csütörtök
VÍZILABDA

A Dunaújváros nagy sikere!

A klub történetének legnagyobb sikerét érte el a Dunaújváros a hétvégén a spanyolországi Mataróban, miután a 2001-es és 2009-es próbálkozás és második hely után most megnyerte a második legnagyobb európai kupasorozatot, a LEN-kupát.

Azt már sejteni lehetett, hogy a magyar lányok főszerepet játszhatnak a négyes döntőn, hiszen az Euroliga negyeddöntőjében kis híján meglepetést keltettek, mert csak büntetők dobásával maradtak alul a kiírás nyolcszoros győztese, az olasz Orizzonte ellen.

A magyar szempontból viszonylag könnyű elődöntőben a Dunaújváros 4:0-ra nyerte meg az első negyedet, sőt 17 perc játék után 7:0-t mutatott a jelzőtábla, így a házigazdának esélye sem volt. A döntő azonban már sokkal több izgalmat hozott, hiszen az Olimpiakosz tapasztalt csapatnak számít ebben a kupában, amelyet 2014-ben meg is nyert. Az első érezhető, 7:5-ös magyar előnyt 9:9-nél dolgozták le a pireusziak, de a hajrában Garda és Gurisatti találatára már nem volt válaszuk.

Akárhogyan kerestem a meccs előtt a fogást az Olimpiakoszon, nem találtam, ezért azt kértem a lányoktól, hogy a kiegészítő emberek is nőjenek fel a nehéz feladathoz, amelyet még nehezebbé tett Vályi Vanda hiánya. Elképesztően hosszú sorozatot fejeztünk be a győzelemmel. Rengeteget dolgoztunk a sikerért ezzel a koncepcióval, azzal, hogy a játékosok többsége serdülőkora óta Dunaújvárosban készül. Óriási az élmény, remélem, még nagyon sokáig a hatása alatt állok majd – nyilatkozta a döntő után Mihók Attila vezetőedző.

Eredmények, elődöntő: Olimpiakosz–Padova 10:4, Dunaújváros–Mataro 11:7. A 3. helyért: Mataro–Padova 11:8. Döntő: Dunaújváros–Olimpiakosz 13:11.

A Jugé a serleg

Mint ahogy az várható is volt, a dubrovniki Jug szerezte meg a regionális Triglav liga bajnoki címét, miután a hétvégi négyes döntőben előbb a spliti Jadrant győzték le (11:7), majd a döntőben a zágrábi Mladostot 15:8-ra. Ez a Jug zsinórban harmadik ilyen titulusa. A négyes döntő legjobb játékosává a dubrovniki Loren Fatovićot választották meg.

A női kiírásban a zágrábi Mladost győzött, miután egy igen furcsa mérkőzésen verte meg a belgrádi C. zvezdát. A szerb lányok a harmadik negyedben három gólos előnyt szereztek, de mintha megijedtek volna a végső siker gondolatától, ugyanis a zárónegyedben 5:1 arányban alulmaradtak. Eredmény: Mladost–C. Zvezda 12:11 (2:2, 4:4, 1:4, 5:1).