2024. március 29., péntek

Jerevánban ellenzéki tüntetők csaptak össze rendőrökkel

Rendőrökkel csaptak össze hétfőn Jerevánban a Szerzs Szargszján leköszönt örmény államfő miniszterelnökké jelölését ellenző tüntetők. Egészségügyi források szerint az összetűzésekben 40 civil és 6 rendőr sebesült meg.

Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a civilek főleg a lábakon keletkezett felületi sérülésekkel fordultak orvosi segítségért, a rendőrök pedig vágó eszközöktől és tompa tárgyaktól kaptak sebesülést.
Több ezer ellenzéki tüntető próbált meg áttörni a rendőrségi kordonon, hogy eljusson az örmény parlament épületéhez, a biztonsági erők könnygázt, valamint füst- és villanógránátokat vetettek be ellenük. Az Interfax orosz hírügynökség szerint az örmény főváros központi részén lévő Bagramján marsall sugárúton, ahol a tüntetések zajlanak, szögesdrótot is kihúztak a rendvédelmi szervek. Az AP amerikai hírügynökség szerint közel 10 ezren vonultak az utcákra Jerevánban, megbénítva a forgalmat.
"Én és képviselő kollégáim munkába igyekszünk, a többiek pedig velem tartanak" - hangoztatta a tüntetést szervező Nikol Pasinján ellenzéki parlamenti képviselő. A rendőrség provokációnak minősítette a tiltakozó akciót, miután az aktivisták erővel próbáltak áttörni a szögesdróton. A TASZSZ orosz hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint sérültek is vannak.
A több napja zajló tüntetéseken az ellen tiltakoznak, hogy Szerzs Szargszján volt államfőt - aki tíz évig volt államfő, s a mandátuma alig egy hete járt le - hétfőn az ország miniszterelnökének jelölte a kormányzó Örményország Köztársasági Pártja. A parlament kedden szavaz róla.
Ellenzéki aktivisták már péntek este óta tiltakozó gyűléseket tartottak Szargszján jelölése ellen, nem fogadják el, hogy miniszterelnökként folytassa az ország kormányzását. Szombaton behatoltak a közszolgálati rádió épületébe is, amely emiatt egy óra hosszára megszakította adását.
Örményországban a folyamatban lévő alkotmányreform értelmében az eddigi elnöki rendszerről parlamentáris rendszerre térnek át.