2024. március 28., csütörtök

Ankara nem áll egyik résztvevő ország oldalán sem a szíriai konfliktusban

Ankara a szíriai konfliktusban se az oldalán, sem az ellenében nem áll egyik résztvevő országnak sem - jelentette ki Bekir Bozdag török kormányfő-helyettes hétfőn a katari fővárosban az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint.

Bozdag leszögezte: Törökország Szíria-politikája a jog és az igazság mellett foglal állást.

A török politikus kifejtette: Ankara helyteleníti, hogy az Egyesült Államok az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben egy Törökország által ugyancsak terrorszervezetnek tartott kurd milíciával, a Népvédelmi Egységekkel (YPG) lép fel Szíriában. Ankara egyúttal azt is ellenzi, hogy némely országok feltétel nélkül támogatják a szíriai rezsimet, amely már ennyi bűnt követett el, és e tekintetben a török álláspont eltér az  orosz és iráni politikától - tette hozzá.

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter (Fotó: MTI)

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (Fotó: MTI)

Hangsúlyozta: ha az igazság azt követeli meg, Törökország mind Washingtonnal, mind pedig Moszkvával és Teheránnal együttműködik.

Bozdag szavaival Emmanuel Macron francia elnök azon vasárnapi kijelentéseire reagált, amelyekben az amerikai-brit-francia koalíciónak a szíriai rezsim ellen végrehajtott szombat hajnali légicsapásait üdvözölte. A nyugati országok a szíriai kormányerőknek a felkelők erődítményeként szolgáló Dúma városban április 7-én elkövetett állítólagos vegyi támadására válaszul léptek fel.

Macron vasárnap azt mondta, hogy "ezzel a beavatkozással a témában leválasztottuk az oroszokat a törökökről. A törökök elítélték a vegyi fegyverek használatát és támogatták hadműveletünket" - tette hozzá a francia elnök.

Miközben Törökország a mérsékelt arab ellenzéket támogatja a szíriai polgárháborúban, Moszkvával és Iránnal közös erőfeszítéseket tesz a konfliktus politikai rendezéséért.

Cavusoglu: Ankara és Moszkva erős kapcsolatait Macron szavai nem teszik tönkre

Ankara és Moszkva erős kapcsolatait, bár nem mentesek nézeteltérésektől, Emmanuel Macron francia elnöknek a török-orosz viszony megtörésére vonatkozó szavai nem teszik tönkre - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn Ankarában, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Cavusoglu hozzátette: "Törökország Macrontól államfőhöz méltó megnyilatkozásokat vár".

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Fotó: Beta/AP)

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Fotó: Beta/AP)

Macron vasárnap azt mondta, hogy az amerikai-brit-francia koalíciónak a szíriai rezsim ellen végrehajtott szombat hajnali légicsapásaival sikerült leválasztani az oroszokat a törökökről. "A törökök elítélték a vegyi fegyverek használatát és támogatták hadműveletünket" - tette hozzá a francia elnök.

A nyugati országok arra válaszul léptek fel, hogy a szíriai kormányerők április 7-én állítólag vegyi támadást követtek el a felkelők erődítményeként szolgáló Dúma városban.

Hétfőn korábban Bekir Bozdag török kormányfőhelyettes egy nyilatkozatában kijelentette, hogy Ankara a szíriai konfliktusban "sem az oldalán, sem az ellenében nem áll egyik részt vevő országnak sem".

Jens Stoltenberg a sajtótájékoztatón leszögezte: a vegyi fegyverek betiltásáról nemzetközi megállapodás is rendelkezik. A szombati légicsapások üzenetet hordoznak, céljuk a szíriai rezsim vegyifegyver-állományának csökkentése volt - mutatott rá.

Stoltenberg hivatalos látogatáson tartózkodik hétfőn Ankarában. A NATO-főtitkárt először Nurettin Canikli török védelmi miniszter, majd Mevlüt Cavosoglu fogadta hivatalában. Stoltenberg a délután folyamán Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is találkozik az államfői palotában. A megbeszélések fő témája a szíriai helyzet.