2024. április 25., csütörtök

Washington elégedett Szíria lebombázásával

A nyugati légicsapásnak nincsenek halálos áldozatai – Az ENSZ higgadtságra int

Szövetségesei helyeslik és sikeresnek tartják a szíriai vegyifegyver-létesítmények ellen – ENSZ-jóváhagyás nélkül – intézett amerikai, brit és francia légicsapásokat, amelyeknek nem volt halálos áldozata. Damaszkusz és támogatói, köztük Moszkva és Teherán, agresszióként ítélték el a hétvégi akciót, amellyel a Nyugat egy támadást torolt meg. Ebben a szíriai kormányerők állítólag harci gázt vetettek be. A Kreml a katonai csapás következményeire figyelmeztet, az ENSZ-főtitkár pedig önmérsékletre int.

A nemzetközi jog tiszteletben tartására és önmérsékletre szólította fel az ENSZ-főtitkár mindazokat, akik érintettek a szíriai célpontok ellen szombatra virradóra végrehajtott külső katonai támadásban. António Guterres ugyanakkor hangsúlyozta: meg kell akadályozni a konfliktus kiéleződését és a szíriaiak szenvedését.

A hét végén Damaszkuszban több százan vonultak utcára az ENSZ-felhatalmazás nélkül lezajlott légicsapások után. A tömeg bírálta a támadókat és támogatásáról biztosította az ország vezetését, így Bassár el-Aszad elnököt is.

A támadást amerikai–brit–francia együttműködéssel hajtották végre, amelyről Donald Trump nyilatkozatban számolt be. Az amerikai elnök elmondta: célzott légicsapásokat rendelt el Szíria ellen, válaszul az április 7-én Dúma városában (szíriai kormánykatonák által) elkövetett vegyifegyver-támadásra. A települést akkor még a lázadók ellenőrizték, akik a hétvégén kivonultak onnan, miután az egész térség, vagyis Kelet-Gúta a kormányerők kezére került.

Trump és szövetségesei az Aszad-rezsimet tartják felelősnek a dúmai akcióért, amely akár 75 ember halálát is okozhatta. Szerinte a légicsapásoknak az volt a céljuk, hogy Szíriát elrettentsék a vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától. Utólag úgy véli: a „tökéletesen végrehajtott akció” elérte a célját, és „nem is lehetett volna sikeresebb”. 

A támadást feltételezett vegyifegyver-raktárak és más katonai célpontok ellen hajtották végre, a dúmai vegyifegyver-támadás megtorlásaként. Eddig ez volt a legnagyobb idegen fegyveres akció Aszad rendszere ellen. A műveletben amerikai B–1B, F–15, F–16, brit Tornado GR–4, valamint francia Rafale és Mirage típusú harci repülőgépek, illetve hadászati bombázók vettek részt, továbbá néhány hadihajó.

ASZADNAK ÜZENTEK

Az amerikai védelmi minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy a szíriai vegyifegyver-kapacitás nagy része megsemmisült a légicsapásokban, amelyek emberáldozatokat nem követeltek.

Kenneth McKenzie tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója kijelentette: a csapás „célzott, átfogó és hatékony” volt, csaknem valamennyi célpontot elérte, és bár maradtak még vegyifegyver-kapacitások, a szíriai vegyifegyver-programot sikerült évekre visszavetni. 

James Mattis védelmi miniszter a támadás után elmondta: újabbat egyelőre nem terveznek, és veszteségeik sem voltak. A jövőbeli válaszlépéseket pedig attól tette függővé, hogy Damaszkusz bevet-e még vegyi fegyvereket. Közölte: az akció a szíriai kormány, nem pedig annak fő támogatója, Oroszország ellen irányult; csak Aszadnak akartak „erőteljes üzenetet” küldeni.

A KREML TUDTA

Az amerikai vezérkari főnök pedig azt hangsúlyozta, hogy igyekeztek a lehető legkisebbre csökkenteni az orosz veszteségeket. Joseph Dunford tábornok közölte: Moszkvát nem tájékoztatták előre a lehetséges célpontokról.

A Kreml azonban tudott a készülő támadásról. Ezt az USA oroszországi nagykövete erősítette meg. Jon Huntsman szerint hazája a katonai fellépés előtt kapcsolatba lépett Moszkvával, hogy minél kevesebb áldozat legyen az orosz erők és a polgári lakosság körében.

A támadók több célpontot (köztük katonai támaszpontokat és fegyverraktárakat) lőttek, illetve semmisítettek meg. A repülőkről indított rakéták közül nem mindegyik talált célba, mert a légvédelem eltérítette őket. Ezenkívül 103 Tomahawk, Storm Shadow, Scalp s MdCN típusú manőverező robotrepülőgépet vetettek be, amelyekből a szíriai légelhárítás 71-et megsemmisített. Így tudja legalábbis az orosz védelmi minisztérium, amely a Kreml beleegyezésével régóta katonákat állomásoztat Szíriában.

TÖBBEN MEGSEBESÜLHETTEK

Az oroszok azt állítják, hogy az amerikai–brit–francia hadművelet elleni védekezésben csak a szíriai légvédelem vett részt. Washington sem tapasztalta annak jelét, hogy bevetették volna az orosz légelhárítást.

Moszkva megerősítette, hogy halálos áldozatok nem voltak. Más források úgy tudják, hogy katonák és civilek is megsebesültek a több célpont ellen intézett támadásban.

A szíriai tévé arról számolt be, hogy „csak” anyagi kár keletkezett. Találat érte a damaszkuszi Barzeh kerületben lévő tudományos kutatóközpontot is, amelynek egyik épülete összedőlt.

Az amerikai védelmi minisztérium azt állítja, hogy a központban vegyi és biológiai fegyvereket fejlesztenek, illetve gyártanak. Florence Parly francia védelmi miniszter is így tudja, s ezért mértek csapást az épületegyüttesre. Ő is elmondta, hogy az akcióról – a konfrontáció elkerülése végett – előre tájékoztatták az oroszokat.

ISMERIK A FELELŐSÖKET

A Kreml ebbe valószínűleg nem nyugodott bele. Erre utal Dmitrij Szablin nyilatkozata is. Az orosz parlament alsóházának Damaszkuszban tartózkodó tagja azt üzente „a nyugati kalandoroknak”, hogy vegyék komolyan Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt, aki szerint „egy ilyen agresszió nem marad válasz nélkül”. A lehetséges következményekre figyelmeztetett Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete is, aki a – Moszkva által elfogadhatatlannak és jogellenesnek minősített – támadásért Washingtont, Londont és Párizst tette felelőssé.

Ezzel csatlakozott az orosz elnök azonos véleményéhez. Vlagyimir Putyin a támadást elítélve emlékeztetett: Szíriában oroszok segítik a kormányt a terrorizmus elleni harcban. Agresszióval és a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtókat, és megüzente nekik: egy újabb támadás káoszt idézhet elő a nemzetközi kapcsolatokban. Kijelentette: a szombati akció indoklásakor az USA ürügyként használta fel a dúmai lakosság ellen elkövetett vegyifegyver-támadást, amely szerinte megrendezett volt.

AZ ENSZ VIZSGÁLÓDNA

Moszkva kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szombaton rendkívüli ülésen tárgyalta meg a történteket, de elutasította a légicsapás elítélésére tett orosz indítványt. A világszervezet főtitkára vizsgálatot javasolt a szíriai vegyi fegyverek bevetése ügyében.

Damaszkusz is elítélte a nyugatiak „barbár és kegyetlen agresszióját”. Arra figyelmeztetett, hogy az agresszió feszültséget kelthet a térségben és veszélyezteti a nemzetközi biztonságot.

A szíriai ellenzék viszont úgy látja: a légicsapás Oroszország és Irán számára azt üzeni, hogy a nyugati hatalmak az ENSZ keretein kívül is cselekedni tudnak. 

TEHERÁN FIGYELMEZTET

Teherán kiállt szövetségese mellett. Ali Khamenei nagyajatollah, Irán legfontosabb vezetője a légicsapást bűncselekménynek, a végrehajtó államokat bűnözőknek nevezte. Az iráni külügyminisztérium az USA-t, Franciaországot és az Egyesült Királyságot tette felelőssé a következményekért.

A NATO és az USA szövetségesei viszont üdvözölték a légicsapást. Angela Merkel német kancellár szükségesnek és arányosnak nevezte az akciót, amelyre azért volt szükség, hogy „megőrizzük a vegyi fegyverek nemzetközi tilalmáról szóló egyezmény hatékonyságát, a szíriai rezsimet pedig eltántorítsuk annak további megszegésétől”. 

A brit miniszterelnök hasonlóképpen vélekedik. Theresa May szerint az akció célja az Azsad-rezsim elrettentése volt, ám a fellépés világos jelzés mindenki másnak, aki úgy gondolja, hogy büntetlenül vethet be vegyi fegyvereket.

TÁRGYALÁST JAVASOLNAK

A mérsékelt szíriai ellenzéket támogató Törökország helyénvaló válasznak minősítette a három nyugati hatalom fellépését. Az elnöki hivatal ugyanakkor megjegyzi: inkább a szíriai mészárlásoknak kellene véget vetni politikai úton.

Az EU is a tartós és az érintettek által tiszteletben tartott tűzszünetben érdekelt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a légitámadások azt is jelzik, hogy Oroszország és Irán nem folytathatja tragédiába torkolló akcióit. Federica Mogherini, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig felszólította a konfliktus résztvevőit, hogy azonnal hajtsák végre a tűzszünetre vonatkozó ENSZ-határozatot.

A Nyugat fontos közel-keleti szövetségeseként Rijád is támogatásáról biztosította a Szíria elleni akciót. Az arab vezetők tegnap épp Szaúd-Arábiában értékelték a helyzetet, az Európai Parlament pedig mai strasbourgi plenáris ülésén rendez vitát Szíriáról, amelyről az EU külügyminiszterei is egyeztetnek.