2024. április 25., csütörtök

Soros brüsszeli látogatásáról pró és kontra

Soros György brüsszeli tárgyalásain a magyar emberek megbüntetését akarja elérni, mert a magyarok nem az ő jelöltjeire, hanem a bevándorlást elutasító Fideszre szavaztak – jelentette ki Szijjártó Péter Luxembourgban hétfőn, az uniós tagállamok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.

A külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján kiemelte, Soros György nem akarja elfogadni a magyar választás eredményét. Soros Brüsszelben az Európai Bizottság alelnökével, Frans Timmermansszal tárgyal, mindketten szélsőségesen bevándorláspártiak, és a magyar kormány, a magyar migrációs politika eltökélt ellenségei is.

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) készülő, Magyarországot elítélő jelentésével kapcsolatban kijelentette, hogy ismeri a LIBE-bizottság tagjainak érvelését, amely szerint ők a magyar embereket védik. A magyar emberek képviseletére azonban nem a LIBE-bizottság, nem Soros György, nem Frans Timmermans és nem az NGO-k jogosultak, hanem a magyar emberek által megválasztott parlament és a magyar emberek által kijelölt kormány.

A magyarok világos döntést hoztak: Magyarországot a migrációtól kell megvédeni, valamint attól a nemzetközi politikától, amely ahelyett, hogy meg akarná állítani, folyamatosan ösztönzi a migrációs folyamatokat – emelte ki.

Az Európai Bizottság ajtaja mindenki előtt nyitva áll, ez vonatkozik a civil szervezetek képviselőinek látogatására is – jelentette ki Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján hétfőn.

A szóvivő a milliárdos Soros György hétfői, az uniós bizottság alelnökével folytatott megbeszélésének részleteit firtató újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a biztosokkal tartott találkozók ténye minden esetben nyilvános, hozzáférhetőek az interneten is elérhető bizottsági naptárban is. A bizottság a legnagyobb átláthatóság pártján áll, nincs takargatnivalója – tette hozzá.

Frans Timmermans még február elején – egy újságírói kérdésre válaszolva – közölte, hogy a Soros Györggyel folytatott, mintegy húsz éve tartó együttműködés előremutató. A legalább két évtizedes múltra visszatekintő tárgyalások alkalmával rendszerint ugyanazok a témák kerülnek elő: hogyan lehet megerősíteni Európa egységét. Timmermans hangsúlyozta: ez nagy feladat, s Európa megosztottságának felszámolása mellett kötelezte el magát Soros György is.

Hollik István KDNP-s politikus arra szólította fel Frans Timmermanst, hogy hozzák nyilvánosságra azt, amiről Soros Györggyel a zárt ajtók mögött tárgyaltak hétfőn. Megjegyezte, a zárt ajtó okán is lehet arra következtetni, hogy arról egyeztettek: a választások után miként fokozzák a nyomást Magyarországra, hogy a magyarokra erőltessék az akaratukat. Ennek példájaként említette az általa Soros-jelentésnek nevezett, múlt héten ismertetett LIBE-jelentést, mellyel a képviselő szerint Magyarországot próbálják zsarolni, hogy fogadjon be a migránsokat, és mondjon igent a kötelező kvótára.